Hlavní obsah

Známe se z fotbalu, říká Hladík o aktérovi policejní kauzy v Brně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Hladík chce v dalších týdnech prokázat, že se v souvislosti s privatizacemi městských domů nedopustil ničeho nezákonného.

Reklama

Místopředseda lidovců Petr Hladík (KDU-ČSL) přiznal kontakty s podnikatelem Michalem Horkým, který je pojítkem obou větví policejního případu v Brně. Lidovci zároveň rozhodli o zrušení místní buňky v Brně-Černovicích.

Článek

Lidovci v reakci na policejní razii zrušili místní buňku v Brně-Černovicích. Na pondělním jednání městského výboru strany to navrhl Petr Hladík (KDU-ČSL). Tamní organizaci vedl dosavadní místostarosta městské části a jednatel tamní pískovny Jiří Hasoň. Firma figuruje v aktuálním policejním případu v Brně.

„Zjevně to vypadá, že je pan Hasoň vazebně stíhán. Předpokládám, že jako městský výbor navrhneme rozpuštění černovické buňky, které předsedal. Chceme ji konstituovat novým způsobem,“ sdělil Hladík. Jeho spolustraníci v pondělí večer jeho přání vyslyšeli.

Brněnský politik minulý týden sice před straníky uhájil pozici adepta na post ministra životního prostředí, přesto jej čekají klíčové týdny v politice.

Má vyvrátit podezření okolo privatizace bytových domů a černovické pískovny. Až pak se ukáže, zda převezme ministerský post. „Pro mě je zásadní očistit své jméno. Transparentně ukázat veřejnosti i panu premiérovi, panu prezidentovi, jak záležitosti byly,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle něj se o jeho budoucnosti ve vládě rozhodne „v řádu týdnů“. „Není stanovený nějaký deadline. Sejdeme se s panem premiérem a chci mu všechno vysvětlit jako vám,“ dodal.

Policisté z protimafiánské centrály zasahovali minulý týden na několik místech v Brně, včetně Hladíkovy kanceláře. Ministerský adept obviněný není. Policie mu zabavila počítač, notebook nebo pracovní diář. Řekl, že se privatizací domů nijak neobohatil.

Nicméně připustil, že se zná s jedním z hlavních aktérů kauzy, podnikatelem Michalem Horkým.

Ten je podle detektivů pojítkem obou větví případu, které souvisí s privatizací bytových domů a černovickou pískovnou. „Nejsme žádní přátelé, že bychom spolu jezdili na dovolenou. Poznal jsem ho jako podnikatele s taxislužbou. Byli jsme představeni na fotbale, protože se o něj hodně zajímá,“ vysvětlil Hladík.

Podle něj spolu řešili právě záležitosti „týkající se fotbalu jako takového“. „Díval jsem se do diáře, který jsem poskytl policii. Potkali jsme za poslední čtyři roky asi třikrát čtyřikrát. Pokud byl u mě, tak se jednání vždy uskutečňovala v kanceláři. Nikdy jsme se nepotkávali mimo kancelář,“ doplnil politik. Pokud se Horký skutečně zapojil do trestné činnosti, Hladík bude rád, když ji soud potrestá.

Místopředseda lidovců také potvrdil, že s ním Horký řešil privatizaci městského domu v Čelakovského ulici v brněnských Židenicích. Právě okolnosti privatizace také policisté prověřují.

Zločinecká skupina podle kriminalistů ovlivňovala odkupy bytovým družstvům, které postupně ovládla. Levně tak měla přijít k velkým bytovým domům. „Věděl jsem už z doby, kdy jsem byl do roku 2017 náměstkem pro bydlení, že si v tom domě (Čelakovského) jeho manželka pronajala nebytový prostor,“ řekl Hladík.

Zároveň přiznává, že tento dům řešili na společné schůzce v prosinci roku 2020 s tehdejším náměstkem pro bydlení Jiřím Olivou (ČSSD) a židenickým starostou Alešem Mrázkem (dříve za ANO). Hladík odmítá, že by na tehdejšího starostu kvůli privatizacím nějak tlačil. „Jednání bylo věcné a politické. Ve vztahu k odsvěřování majetku, o čemž jsme diskutovali,“ popsal.

Dům městská část nejprve chtěla prodat, ale poté odmítla takzvané odsvěření, což prodej zkomplikovalo. Lidé přitom už s prodejem počítali a posílali předžalobní výzvy. Hladík to prý řešil.

Ve druhé části týkající se pískovny na policii nijak nevypovídal. Podle policejních vyšetřovatelů chtěla zločinecká skupina pískovnu ekonomicky ovládnout.

Seznam Zprávy minulý týden popsaly, že Hladík kvůli téměř dvoumiliardové zakázce na protipovodňová opatření u řeky Svratky naléhal na vedení městské části Černovice i tehdejší vedení pískovny. Chtěl, aby tisíce tun zeminy ze stavby skončily právě v pískovně. „Byl arogantní,“ popsal tehdejší starosta Ladislav Kotík (Společně pro Černovice). Tehdejší vedení totiž Hladíkovi nevyhovělo.

Hladík namítá, že chtěl městu ušetřit desítky milionů korun. „Řešili jsme, jak se dá zakázka protipovodňovek zlevnit. Sami projektanti přišli s návrhem, že by se zemina od Svratky mohla využít na rekultivaci terénu v pískovně, a město by tak za ni prakticky nemuselo platit. S tím jsem aktivně vyvolal jednání,“ řekl.

Kotík doteď tvrdí, že za loňským pádem koalice a jeho koncem v čele radnice stojí právě spory o pískovnu, jejíž ovládnutí je teď hlavní linkou v policejních spisech.

Loni na začátku léta se v Černovicích rozpadla koalice. Kotík skončil v opozici a krátce poté se měnilo i vedení městské pískovny. Jednatelem se stal lidovec Hasoň.

Hladík zdůraznil, že na změny v městské části neměl žádný vliv. „S panem Hasoněm jsem nic nekonzultoval. Jen zastupitelé městské části vědí, proč se tam loni změny odehrály,“ namítl.

Pískovna loni v červenci, jen několik týdnů po změnách ve vedení, uzavřela rámcovou smlouvu s firmou ING-Czech, která tam v následujících letech doveze velké množství materiálu. Podle opozice je smlouva značně nevýhodná a na tržbách ročně připraví firmu i městskou část o desítky milionů korun.

Jednatel firmy Peter Flimmel rovněž figuruje v obou částech policejního případu.

Hladík uvedl, že firmu ING-Czech zná jen jako zastupitel Brna-sever, pro níž dělala některé zakázky. O rámcové smlouvě však prý vůbec neslyšel. Odmítá, že by mohl zakázku pískovny jakkoli ovlivnit. „To je jen váš konstrukt, který se nezakládá na pravdě,“ dodal.

Otázky pískovny prý s policí neřešil.

Reklama

Doporučované