Hlavní obsah

Dopravci se připravují na dopravní špičku roku. Navyšují spoje i místa

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

České dráhy posílí předvánoční vlaky o 10 000 míst ve svých expresech a rychlících, vypraví i posilový vlak Ostravan. Další spoje přidá i konkurence. O svátcích a během vánočních prázdnin bude naopak provoz omezen.

Článek

Předvánoční čas patří mezi hlavní dopravní špičky na české železnici, dochází proto k největšímu posílení dopravy v roce. České dráhy posílí předvánoční vlaky o 10 000 míst, více míst bude téměř ve všech expresech a rychlících jedoucích z Prahy. Vedle toho ve dvou dnech vypraví mimořádný odpolední spoj z Prahy do Ostravy, informovala společnost v tiskové zprávě. Zároveň doporučila cestovat s rezervací, případně cestu naplánovat mimo očekávanou přepravní špičku.

Během svátků a v průběhu vánočních prázdnin bude provoz naopak omezen.

České dráhy začaly s posilováním vlaků dnes a budou v tom pokračovat do pondělí. Tradičně je největší zájem o cestování z Prahy na střední a severní Moravu. Posíleny budou také další linky, například z Prahy do Plzně a Chebu, z Prahy přes Ústí nad Labem do Chebu nebo z Prahy do Českých Budějovic. Další vozy jsou zařazeny i do vlaků na Slovensko.

Kromě toho budou mít dráhy připraveny čtyři desítky vozů pro případné operativní navyšování kapacit. Budou zařazeny podle obsazenosti spojů a pokynů dispečerů. Posilové vozy budou soustředěny ve významných uzlech, jako je například Praha, Olomouc, Bohumín, Brno nebo Plzeň.

Ostatní dopravci nezůstávají pozadu

Vysokou obsazenost vlakových i autobusových spojů eviduje i RegioJet. Největší zájem je tradičně o cestování na trase Praha–Ostrava–Košice. „Zejména v pátek, v neděli a v pondělí spoje posilujeme,“ řekl ČTK mluvčí Aleš Ondrůj. Cestujícím doporučil včasnou rezervaci i u spojů po svátcích a po Novém roce, které budou zřejmě také vyprodané. RegioJet vedle vlaků posiluje i kapacitu svých autobusových spojů.

Až o 30 procent posílí kapacitu autobusový dopravce FlixBus. Vyprodané jsou zejména spoje z Prahy na Moravu a Slovensko. „S předstihem jsme navýšili přepravní kapacity na našich vnitrostátních spojích pro období Vánoc, a to přibližně o deset procent, na mezinárodních linkách až o 30 procent. Mezi Prahou a Košicemi jsme na tento pátek a sobotu přidali do prodeje další posilové spoje, navyšujeme i přepravní kapacitu například do Salcburku,“ uvedla mluvčí FlixBusu Martina Čmielová.

Vytížené jsou před svátky i vlaky a autobusy Leo Expressu. Stejná je situace i mezi svátky. V některých časech tak už nelze jízdenky sehnat.

Reklama

Doporučované