Hlavní obsah

Doprovod na cestě k politickým sebevraždám. Kdo je muž za Prymulovými zády

Foto: ČTK

Marketéři od Babiše. Marek Hanč (vlevo) a Marek Prchal na snímku z října 2018.

Reklama

„Jsem najatý panem Babišem. To je můj klient, to je můj šéf,“ říká Marek Hanč, člověk, který byl během pandemické krize vyslán na resort zdravotnictví pomáhat už dvěma ministrům. Kariéra obou, Vojtěcha i Prymuly, skončila demisí.

Článek

Jeho úkolem bylo udělat z profesora epidemiologie Romana Prymuly politicky srozumitelnou a pro lidi důvěryhodnou figuru. Marketingový expert hnutí ANO Marek Hanč už ale „pohřbil“ druhého ministra zdravotnictví. Po pádu Adama Vojtěcha to alespoň prozatím vypadá, že stejně dopadne i Prymula.

Hanč vždy zdůrazňuje pravidlo svého šéfa Andreje Babiše, že „nemá být vidět“. Proto se tak urputně bránil záběrům televizní kamery, která ho zachytila v přítomnosti ministra. „My máme ten systém takový, že pomáháme ministrům průběžně. Já jsem dostal na starost zlepšení komunikace,“ odpověděl Hanč Seznam Zprávám, jaká je přesně jeho role na Ministerstvu zdravotnictví.

Ukázka z pořadu Neboli, kde se Marek Hanč brání tomu, aby jej snímala kamera:

„Sundejte tu kameru!”Video: Seznam Zprávy

Prymulovi před pár týdny založil twitterový účet a začali spolu točit krátké videovzkazy: nejen o vývoji infekce a nových opatřeních, ale třeba i o tom, jak ministr rád jezdí autem a poslouchá v rádiu ranní show Leoše Mareše. Hanč spolupracoval mimo jiné i na Prymulově nedávném televizním projevu k národu.

Prymula se navíc těší podpoře u prezidenta Miloše Zemana, který už na jaře oznámil, že Prymula za zvládnutí první vlny koronakrize obdrží letos 28. října nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva.

„Ministr Vojtěch nebyl špatný ministr, ale nebyl ministrem covidu, byl ministrem pro dobré počasí. Teď musel nastoupit řezník,“ řekl prezident Zeman před dvěma týdny. „Roman Prymula se s ničím nepáře. Když je nebezpečí, hned proti tomu zasahuje.“

Marek Hanč jakožto Prymulův mediální „našeptávač“, dosazený premiérem Babišem, si měsíc ve službách nového ministra pochvaluje. „Za těch pár dnů se podařilo dost věcí. Měli jsme naplánováno řešit dezinformace, měli jsme připravenou velkou kampaň. Myslím, že se tam komunikace výrazně zlepšila.“

Zemanova veřejně deklarovaná přízeň Prymulovi, stejně jako relativně pozitivní ohlas Prymulova televizního projevu k národu, podle informací Seznam Zpráv z okruhu premiérových spolupracovníků vyvolaly u Andreje Babiše jistou nervozitu. Dokonce se zde začala probírat možnost, aby se Zemanův oblíbený „řezník“ nestal možným adeptem pro premiérský post v hypotetické úřednické vládě.

Na veřejnosti, například na páteční tiskové konferenci, ale Andrej Babiš prohlašuje, že je Prymulovým selháním šokován a že v tuto chvíli je to pro boj s epidemií obrovská škoda a katastrofa.

Ihned poté, co se snímky bulvárního Blesku s Prymulou odcházejícím bez roušky z restaurace na pražském Vyšehradě objevily, začalo se spekulovat, zda noční schůzka s Babišovou pravou rukou Jaroslavem Faltýnkem v uzavřené restauraci nebyla záměrně aranžovaná. Žádné důkazy svědčící o této konstrukci dosud neexistují, ale pravdou je, že Prymulovo „vítězné“ tažení je po středečním nočním setkání u konce a práce marketéra Hanče přišla vniveč.

Pozoruhodné je, že Marka Hanče spojuje „neviditelná“ práce jak pro Prymulu, tak pro Faltýnka. Ten se na sjezdu ANO v únoru 2017 chlubil Babišovi, že jeho ostrý projev proti ČSSD napsal právě Hanč. Zachyceno to bylo kamerami a mikrofony České televize.

Dialog mezi Jaroslavem Faltýnkem a Andrejem Babišem:

Jaroslav Faltýnek vysvětluje Andreji Babišovi, že projev mu napsal Marek Hanč. Ukázka je z pořadu ČT 168 hodin z března 2017.Video: Seznam Zprávy

Na otázku, jestli to nakonec nebyl on, kdo zorganizoval noční schůzku Prymuly a Faltýnka, se Hanč ohradil: „Ne, rozhodně ne! Já jsem skončil v devět večer na ministerstvu a jel jsem za rodinou. Rozhodně nejsem zákulisní hráč, já jsem prostě ghostwritter (člověk placený za psaní textů, pozn. red.), jsem člověk na média. Tohle není moje role, dělat vztahy. Ale možná je chyba, že jsem se měl zeptat ministra, kam jede.“

Tím, jak to s onou středeční schůzkou bylo a co se na ní přesně řešilo, se Seznam Zprávy nadále zabývají.

Hanč na scéně

Kdy se vlastně Hanč na Ministerstvu zdravotnictví objevil? On sám popírá, že by v minulosti pracoval pro bývalého ministra Adama Vojtěcha, ale zkušenosti redaktorů Seznam Zpráv potvrzují, že Hanč byl na ministerstvu velmi aktivní už letos začátkem dubna, kdy resortu velel Vojtěch a kdy se zdravotnictví potýkalo s akutním nedostatkem ochranných pomůcek. Ministerstvo byla tehdy pod palbou kritiky, že nakupuje roušky a respirátory od pochybných firem, které neměly ani platné certifikáty na prodej tohoto zboží.

V té době se na scéně objevil Babišův expert na krizovou komunikaci Marek Hanč.

„Ano, pan Hanč pomáhal s komunikací hlavně u obchodního týmu,“ řekla Seznam Zprávám Gabriela Štěpanyová, bývalá mluvčí ministra Adama Vojtěcha. Už tehdy si zval Hanč řadu novinářů, aby popsali fungování obchodního týmu. Mezi zvanými byla i reportérka Seznam Zpráv.

V průběhu dalších měsíců tehdejší vedení ministerstva pojalo pochybnosti, jestli Hanč není jen Babišovou „kukačkou“, která má za cíl monitorovat všechny chyby resortu. Hanč tuto roli popírá: „Já jsem placený hnutím ANO. Pomáhám ‚aňáckým‘ ministrům,“ říká a dodává: „Jsem placený za to, abych řekl, jak má vypadat komunikace.“

Od primátorů ODS do Babišovy stáje

Marek Hanč není v oboru politického „našeptávače“ žádným zelenáčem. Začínal u pražského primátora Pavla Béma z ODS jako elév společně s Tomášem Jirsou (dnes PR agentura C&B Reputation Management a názorový server Info.cz).

Mladí poradci seděli v primátorově předpokoji a měli na starosti hlavně psaní projevů. Pak byl osobním tajemníkem jeho nástupce Bohuslava Svobody, rovněž z ODS.

Když ODS v roce 2013 padla na dno, Hanč přeskočil k levici a krátce radil ministru průmyslu Janu Mládkovi z ČSSD. Pak se ale objevilo perspektivnější Babišovo hnutí ANO.

Dostal se do nejužšího týmu Babišových poradců, měl na starosti hlavně psaní projevů. Mimo jiné i pro Jaroslava Faltýnka. V předpokoji Faltýnkovy sněmovní kanceláře tehdy trávil nejvíc času, než byl převelen na Ministerstvo zdravotnictví.

Na své cestě se Hanč potkal třeba s Janem Veverkou, někdejším vlivným tajemníkem šéfa Českých drah a silnou figurou v ODS. Jeho klientem byla například i společnost Big Board.

Zajímavou roli Hanč sehrál před komunálními volbami v Praze v roce 2018. Hodně členů hnutí ANO, včetně končící primátorky Adriany Krnáčové, si na něj tehdy veřejně stěžovalo, že stál za dodatečným škrtáním na demokraticky odsouhlasené kandidátce a dosazením podnikatele Petra Stuchlíka do jejího čela.

Jeho agentuře Hero Hero & Outlaw se daří. Podle webu Mediar.cz letos během koronakrize získala tři velké klienty. Už od července 2018 pak spolupracuje se zdravotnickou skupinou Sotiriose Zavalianise Akeso Holding.

Reklama

Související témata:

Doporučované