Hlavní obsah

Dostálová chce víc času v kauze Babišova střetu zájmů. Kvůli koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Česko chce další čas kvůli odpovědi na zprávu o údajném střetu zájmů premiéra Babiše.

Reklama

Reakce Česka na zprávu Evropské unie k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše bude hotová později.

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj požádalo o další čas pro vypracování odpovědi na zprávu Evropské unie, která se týkala vyplacení dotací pro holding Agrofert.

Tedy společnost, kterou do svěřenského fondu vložil český premiér Andrej Babiš. Jak je známo, audit konstatuje, že je Babiš v tomto případě ve střetu zájmů.

Ministerstvo mělo odpověď zpracovat do začátku dubna, ale jak napsal iRozhlas.cz, požádalo o dvouměsíční odklad.

Jeho mluvčí Vilém Frček to zdůvodnil epidemií koronaviru, kvůli které je v současné době vyhlášen v Česku nouzový stav.

„Důvodem je současná situace, v jejímž důsledku jak české, tak evropské orgány prioritně usilují o rychlou úpravu podmínek využívání fondů Evropské unie jako pomoci ekonomických dopadů pandemie,“ uvedl pro iRozhlas.cz Frček.

Andrej Babiš opakovaně závěry auditorů odmítl. Česká republika se podle něj bude snažit ještě jejich verdikt zvrátit.

+233

Praha má v reakci pro Brusel říct, jak se závěry auditu naloží. Má například přesně uvést, jak zamezí napříště střetu zájmů svého premiéra.

Poté Brusel rozhodne o dalším postupu. Komise může pozvat zástupce českých úřadů na slyšení, případně zahájit smírčí řízení. Obě strany se poté mohou další měsíce dohadovat o částce, která by měla být vrácena do unijních fondů. Prozatím jde o několik stovek milionů korun.

Seznam Zprávy již před Vánoci a těsně po Novém roce zveřejnily kompletní překlad výbušného závěru prověrky, který předaly ke zpracování profesionálním překladatelům.

Z českého překladu je jednoznačné, že se auditoři při svých formulacích nedrželi zpátky a svá zjištění „nezabalili“ do diplomatické řeči. Píší o využívání bílých koní.

Také podrobně dokazují, proč jsou si jisti, že český premiér nevyhověl zákonu o střetu zájmů tím, že vložil Agrofert do svěřenských fondů.

Reklama

Doporučované