Hlavní obsah

Dostálová nespěchá. Po Agrofertu zatím nebude chtít 100 milionů zpátky

Foto: vlada.cz

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj.

Reklama

Podle ministryně Kláry Dostálové dopadla auditní zpráva, která se zabývala dotacemi Agrofertu z programu Podnikání a inovace, relativně slušně, protože neobsahuje tzv. plošné korekce.

Článek

Česká republika nebude v nejbližších měsících žádat po Agrofertu nazpátek stomilionovou dotaci pro Pekárnu Zelená louka. Na dotaz Seznam Zpráv to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Dotaci jako neoprávněnou odmítla proplatit Evropská komise, jak poprvé upozornil iRozhlas.cz.

Ministryně Dostálová potvrdila, že její úřad obdržel auditní zprávu, podle níž Evropská komise neproplatí dotaci na projekt nové toastové linky v Pekárně Zelená louka, která je součástí Agrofertu ze svěřenského fondu Andreje Babiše.

Pekárna požádala v rámci programu Podnikání a inovace o sto milionů na projekt, který podle ní znamená pro tuzemské pekárenství významnou inovaci. Brusel však dospěl k závěru, že za inovaci není možné označit postup, kdy Agrofert pouze přenesl do Česka technologii, kterou už dříve využíval ve své německé pekárně. Proto by měla také Česká republika žádat od Agrofertu peníze zpátky.

Ministryně Dostálová ovšem uvedla, že tuzemské úřady prozatím nebudou dotaci vymáhat. „Dosud jsme nedostali oficiální překlad do češtiny. Až přijde, běží tříměsíční lhůta, abychom se vypořádali se všemi podněty, které zpráva Evropské komise obsahuje,“ vysvětluje zdržení. Přitom nevyloučila, že se Česko proti verdiktu odvolá. Tím se termín opět prodlouží.

Teprve až Evropská komise odvolání vypořádá, začne běžet lhůta Ministerstvu průmyslu a obchodu, které je řídícím orgánem podnikatelského programu. „Musí dotaci znovu zhodnotit a uznat názor Bruselu, případně obhájit svůj dosavadní postup,“ popisuje ministryně Dostálová další kroky. Případné vymáhání dotace po Agrofertu přijde na řadu až nakonec.

Podle ministryně dopadla auditní zpráva, která se zabývala dotacemi Agrofertu z programu Podnikání a inovace, relativně slušně, protože neobsahuje tzv. plošné korekce. V takovém případě by Brusel neproplatil určité procento ze všech podnikatelských projektů.

Reklama

Doporučované