Hlavní obsah

Poslední slovo: Evropa Agrofertu nezaplatí linku na toasty

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská komise odmítla proplatit 100 milionů korun holdingu Agrofert na linku na výrobu toastového chleba.

Článek

Bruselští auditoři trvají na tom, že projekt na výstavbu nové linky v pekárně Penam nebyl inovativní, a nesplnil tak kritéria dotace. Na uzavření sporu Evropské komise s českými úřady upozornil server iRozhlas.cz.

Rozhodnutí neproplatit peníze z evropských peněz je konečné. 100 milionů firma Penam z holdingu Agrofert získala z české státní kasy.

Evropská komise napadla projekt loni ve zprávě ke střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. České úřady se ale s hodnocením auditorů nespokojily a vyžádaly si další informace. Komise si proto najala tři externí auditory. A všichni potvrdili, že projekt dotaci dostat neměl.

„Externí experti Komise nevidí v redukci soli v již etablovaném produktu natolik významné vylepšení, aby to bylo považováno za inovaci. Navíc toastový chleba vyrobený příjemcem údajně bez konzervantů stále obsahuje octan sodný, který se běžně používá v potravinách jako konzervant a stabilizátor. To znamená, že jedna z prezentovaných inovací nakonec nebyla uvedena do praxe,“ cituje server auditory.

Komise má tak celou věc za uzavřenou. „Komise nadále trvá na tom, že projekt neměl být ze strany českých orgánů vybrán a že je nezpůsobilý pro spolufinancování z Evropského fondu pro regionální rozvoj,“ uvedl. České úřady tak mají s konečnou platností projekt Penamu zrušit.

Není jasné, zda české ministerstvo průmyslu bude peníze po Agrofertu vymáhat zpět. Stále totiž odmítá uznat závěry bruselských auditorů a případ nemá za uzavřený. Podle serveru hodlá ministerstvo zkoumat další možnosti postupu. Dobrovolně se peníze nechystá vracet ani firma. Koncern už dříve uvedl, že by se mohl bránit i soudně.

Reklama

Doporučované