Hlavní obsah

Dostanete ošetřovné, až začne škola? Bude to mít podmínky

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Děti se vrací do škol. Poslanci řeší, jak to bude s ošetřovným. (Ilustrační snímek)

Reklama

aktualizováno •

Zmatky kolem dalšího čerpání ošetřovného by měl vyřešit pozměňovací návrh. Před mimořádnou schůzí se na tom dohodli poslanci vládní koalice a následně ho zrychleně schválila Sněmovna.

Článek

Posílání dětí do škol a školek má být po 25. květnu dobrovolné, nárok na ošetřovné by měli nadále mít i ti, kteří své děti do školy nebo školky nepošlou. Podmínkou je ale řádné odůvodnění. Návrh dnes schválili poslanci zrychleně ve vládní předloze o odkladu sociálních odvodů.

Konkrétně jde o „vážné důvody“, proč děti rodiče nechávají nadále doma. Jedním z nich je, že děti patří do rizikové skupiny, protože mají například astma, poruchu imunitního systému, nebo že žijí v domácnosti s osobou, která do rizikové skupiny patří. Dále to mohou být i „provozní“ důvody. Těmi podle pozměňovacího návrhu Kateřiny Valachové a Aleše Juchelky (za ANO) může být omezení kapacity školského zařízení nebo fakt, že z důvodu kratšího vyučování nezvládnou rodiče sladit práci a péči o dítě.

Za těchto podmínek by měli mít rodiče možnost čerpat dávku i zpětně, a to od 1. května. Důvodem je, že některé mateřské školy se mohly otevírat dříve.

Pozměňovací návrh se připojil k ve středu projednávané vládní novele zákona o snížení penále z pojistného na sociálním zabezpečení.

Reklama

Doporučované