Hlavní obsah

Dostupná Tesla již na konci měsíce. Budou se dělit akcie

Foto: pixabay.com

Po oznámení dělení stoupla cena akcií automobilky o dalších osm procent.

Reklama

Tesla se po několikaměsíčním růstu rozhodla pro dělení akcií. Z existující jedné akcie vznikne na konci měsíce pět nových. Společnost ke kroku přistoupila, aby znovu byla dostupná pro malé investory i své zaměstnance.

Článek

Tesla je už příliš drahá, a proto se vedení automobilky rozhodlo, že přišel čas na dělení. Každá stará akcie vyprodukuje pět nových. Společnost se ke kroku rozhodla, aby vyšla vstříc menším investorům i svým zaměstnancům, pro něž jsou akcie nejhodnotnější automobilky světa v současnosti příliš drahé, jak napsala ve svém úterním prohlášení.

„Tesla je v poslední době populárním titulem a růst ceny akcií byl z velké části tažen drobnými investory, takže motivace je dle mého názoru zřejmá. Cena akcií se dostala příliš vysoko na to, aby mohl dál pokračovat zájem drobných investorů,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy analytik České spořitelny Marek Dongres. „Po zmíněném dělení se tak akcie stanou opět více dostupnými pro drobné investory, kteří budou cenu akcií šponovat stále výš,“ dodal.

Již za měsíc

Všichni investoři Tesly, kteří budou vlastnit alespoň nějakou část společnosti 21. srpna, dostanou 28. srpna po konci obchodování za každou svou akcii další čtyři nové. V pondělí 31. srpna (o víkendu jsou burzovní trhy zavřené) se upraví i cena akcií. Pokud by zůstala přibližně stejná do doby dělení na konci měsíce, prodávala by se akcie asi za 290 dolarů.

Dělení přichází ve chvíli, kdy Tesla dosáhla tržního ohodnocení okolo 256 miliard dolarů, což je více než Ford a Toyota dohromady, píše agentura Bloomberg. Cena akcie se poslední týdny pohybovala okolo 1640 dolarů, což bylo pro mnohé z malých investorů příliš mnoho. Proto oznámila nynější dělení a téměř ihned poté Tesla zaznamenala nárůst o více než osm procent.

„Pravděpodobně bude následovat její další růst, který ovšem nebude podložen žádným fundamentem, nýbrž čistě vyšší poptávkou. Růst po oznámení tak reflektuje právě tento faktor,“ říká Marek Dongres z České spořitelny.

Tesla byla dlouhou dobu oblíbenou akvizicí pro retailové investory a byli to právě oni, kdo táhli cenu společnosti do nebeských výšin. Až tak moc, že jim došel dech. Na svém vrcholu z 20. července byla cena akcií až čtyřnásobná oproti březnovému propadu, kdy se pohybovala okolo 350 dolarů. Oproti počátku roku svou cenu ztrojnásobila.

Vstup mezi smetánku

Svoji zásluhu na tom mají i spekulace, že se Tesla probojuje do prestižního žebříčku 500 největších veřejně obchodovatelných společností v USA, do indexu S&P 500. Automobilka má totiž za sebou řetěz úspěšných a hlavně ziskových čtvrtletí a zápis do indexu by z ní udělal pravou „blue chipovou“ společnost.

Blue Chip

Blue chip, blue chip stocks (česky „modrý žeton“) je termín, jímž se označují akcie největších a nejziskovějších společností, které jsou obchodovány na burze, mají stabilní růst a pravidelně vyplácejí dividendy.

Zdroj: Wikipedia

Panují ale i názory, že Tesla je pouze nafouklou investiční bublinou. „Technologie ve vlastnictví Tesly určitě mají potenciál, ale z pohledu prodaných kusů automobilů ji mezi světové giganty rozhodně řadit nemůžeme,“ vysvětluje analytik Dongres. „Aby byla současná hodnota Tesly ospravedlněna, musíme si u firmy představit několikaletý růst směrem k velikosti výroby, jako mají největší automobilky současnosti,“ upřesnil.

Inspirace u Applu

Nejen Tesla došla k závěru, že je na čase dělení akcií. Podobně se rozhodl i technologický gigant Apple na konci července. Výrobce iPhonů své akcie rozdělil v poměru čtyři ku jedné. Všechny velké americké technologické společnosti zaznamenaly po dobu pandemie obrovský nárůst a dá se říci, že víceméně to jsou ony, kdo táhnou akciové trhy nahoru i v době současné krize.

„Ceny akcií technologických gigantů jsou po současném růstu vysoko a pakliže budou firmy chtít tlačit nahoru svou hodnotu přes poptávkový efekt a retailové investory, tak by k takovému kroku mohly přistoupit,“ nevylučuje případné dělení u dalších technologických firem Marek Dongres.

Reklama

Doporučované