Hlavní obsah

DPP upraví hlášení o povinnosti mít v MHD zakrytý nos a ústa

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pražský dopravní podnik (DPP) upraví hlášení o povinnosti mít v MHD zakrytý nos a ústa. Učiní tak kvůli vládnímu nařízení nosit respirátor, nanoroušku či dvě chirurgické roušky přes sebe.

Článek

Hlášení začne vysílat od čtvrtka 25. února. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková. Dosud mohli cestující používat i šátky, šály či doma šité roušky. Dodržování nařízení nebudou kontrolovat zaměstnanci DPP, ale policisté a strážníci. Nařízení začne platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.

V současné době je již připraveno například hlášení do stanic metra, které bude od čtvrtka 25. února v desetiminutových intervalech, uvedla Řehková.

Dosavadní upozornění na povinnost mít v MHD, přilehlých prostorech a na zastávkách zakryty dýchací cesty bude upraveno, a to čím konkrétně, tedy respirátorem nebo nanorouškou, případně dvěma na sobě nasazenými chirurgickými rouškami.

Kontrolu dodržování nechává nadále na státní a městské policii. Nařízení tak nekontrolují ani revizoři. „Naši provozní zaměstnanci mají instrukce, aby cestující osobně neupozorňovali, pokud roušky nemají nasazeny, a nevznikaly tak konfliktní situace. Je to ochrana a zajištění bezpečnosti našich zaměstnanců,“ uvedla Řehková.

Na pravidelném vybavení ochrannými prostředky zaměstnanců podniku se v tuto chvíli nic zásadního nemění. „Respirátory FFP2 a roušky naši zaměstnanci nosí zcela běžně již od počátku pandemie covid-19,“ dodala Řehková.

Lidé budou muset tyto ochranné prostředky nosit kromě MHD v obchodech, provozovnách služeb nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo pro zaměstnance v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti. Děti od dvou do 15 let nemusí nosit respirátor, protože pro ně nejsou dostupné. Nemohou ale používat podomácky vyrobenou roušku a musí mít nejméně zdravotnickou obličejovou masku nebo jinou s vyšší ochranou, například nanoroušky.

Reklama

Doporučované