Hlavní obsah

Dražba za půl miliardy. Starodávná čínská miska může zlomit rekord

Vzácná čínská miska aspiruje na dražební rekord.Video: AP

 

Reklama

Padne nový rekord při dražbě starodávné čínské keramiky? Jedna ze tří dochovaných misek má hodnotu přes 25 milionů dolarů.

Článek

Vzácná miska z období dynastie Čching, jedna ze tří známých dochovaných, půjde do dražby. Předpokládaná hodnota? 25,6 milionu dolarů. Částka by dokonce mohla nastolit nový rekord dražené čínské keramiky, uvedl to největší aukční dům výtvarného umění Sotheby’s, která ji příští měsíc hodlá poslat do dražby.

Keramická miska o průměru 14,7 cm je zdobená tzv. falangcai, namalovanou glazurou kombinující čínské a západní techniky. Misku zdobí také květiny, obzvláště pak narcisy, které nejsou na čínském porcelánu úplně běžné.

Sotheby’s Hong Kong očekává, že miska, kterou používal císař Kchang-si, vládnoucí v letech 1661 až 1722, zaútočí na dražební rekordy. Důvodem podobně optimistických odhadů jsou aukce z nedávných let, kdy asijští kupci lámali rekordy v oblasti diamantů, kabelek a právě starověké keramiky.

V loňském roce se 1000 let stará miska z dynastie Song prodala za 37,7 milionu dolarů, čímž stanovila rekord vydražené čínské keramiky.

Reklama

Doporučované