Hlavní obsah

Dříve nemyslitelné. Propouštějí už i IT firmy

Rozhovor se spoluzakladatelem Nymle.eu Václavem Myšákem o situaci v IT.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

I v IT oboru existují firmy, které musely snížit své zaměstnanecké stavy, krátkodobě může dojít i ke snížení mezd. Z dlouhodobého pohledu by však IT firmy měly na současné situaci vydělat.

Článek

Společnost Nymble.eu v minulém měsíci oslovila 400 pracovníků předních českých IT firem (Alza, Productboard, Twisto, Workday…) a ptala se jich, jak vidí budoucnost v IT i na způsoby náboru nových pracovníků. Jeden z výstupů by byl před pár měsíci něco nepředstavitelného, ale kvůli koronaviru musely propouštět i IT firmy.

„Propouštění už v některých konkrétních případech nastalo, primárně jde v současné době o firmy, které jsou zaměřené na ty nejvíce dotčené obory jako jsou cestovní ruch, hotelnictví, gastro,“ komentuje současnou situaci spoluzakladatel Nymble.eu Václav Myšák.

Někteří propouštějí, jiní posilují

Firmy v IT se teď podle Václava Myšáka dělí na tři skupiny. První je ta bezprostředně zasažená, kde hrozí propouštění. Druhá skupina firem stále vyčkává, tedy ani nepropouští, ani nenabírá. Čeká, jak se situace vyvine a na to pak bude reagovat. A třetí skupině firem hraje současná situace do karet. Mají zajímavý a v tuto chvíli potřebný produkt, a tak nabírají stejně jako před krizí, někde i více.

V první skupině firem však o práci přicházejí lidé jak na hlavní pracovní poměr, tak i samostatně výdělečně činné osoby. Důvodem je podle Myšáka orientace firem na opravdu důležité projekty. Ty, které byly plánované dlouho do budoucna, pro firmy nyní nemají takovou prioritu, proto pro některé lidi nemají práci a zároveň nové lidi nenabírají.

Klesnou mzdy, přibyde volných lidí

Z krátkodobého pohledu může mít tento fakt dopad i na mzdy v IT a počet volných pracovníků na trhu práce.

„Nemyslím si, že by nastala situace, že by na trhu klesly drakonicky mzdy, co se ale může stát a nedávno to nebylo vůbec myslitelné, že se na trhu práce sejde více volných lidí, kteří shánějí nové projekty. To znamená, že může nastat, že se více lidí bude ucházet o jednu pozici. A pak je možné, že pokud člověk má i jiné závazky, tak si bude ochoten snížit svoje mzdové očekávání. Tato situace může trvat řadu týdnů, měsíců. Ale pak se to vrátí do původních kolejí,“ vysvětluje Myšák.

IT odborníci se nejvíce hledají na LinkedIn

Sehnat nového IT odborníka tak teď bude o něco snažší. I v této době je ale podle Václava Myšáka důležité si uvědomit, jak firma bude s potenciálními zaměstnanci komunikovat a jak chce být vnímaná na trhu práce. Právě tomu se věnovala druhá část průzkumu společnosti Nymble.eu.

Zaměřila se především na síť LinkedIn, kde se nyní po celém světě odehrává oslovení IT pracovníků nejčastěji. Ještě v březnu 2020 tam 71,9 procenta IT pracovníků dostávalo pracovní nabídky alespoň jednou týdně, 9,6 procenta prakticky denně. Pro 56,2 procenta šlo však o nezajímavé a irelevantní nabídky práce.

Pandemie se nevyhla ani startupům

Současná situace se nevyhnula ani českým startupům, kterých má Česko v IT spoustu a často navíc působí po celém světě.

„Situace startupů koresponduje s tím, co řeší většina dalších firem na trhu. Opravdu záleží na tom, v jakém segmentu se startup pohybuje. Pokud tedy působí v hotelnictví, cestovním ruchu, tak i tady může dojít k velkému šoku. A pak jsou startupy, které mají generický produkt, tedy nezaměřený na jeden konkrétní segment, a tyto firmy víceméně nepoznají rozdíl. Když ale srovnáte startup a korporát, tak startup je mnohem agilnější a je schopen mnohem lépe reagovat na současnou situaci a případně se jí přizpůsobit,“ říká Václav Myšák z Nymble.eu.

Výhodu podle něj mají také ty startupy, za kterými stojí velký investor, protože je i v jeho zájmu startupu v současné situaci pomoct.

Nakonec bude IT obor vítězem

Z dlouhodobého hlediska je ale zřejmé, že IT obor vyjde ze současné nepříjemné situace vítězně. Všichni byli totiž nuceni začít žít ze dne na den digitálně.

„Služby, které jsme si donedávna neuměli ani představit, pro některé lidi to byl třeba online supermarket, tak teď to bereme jako úplný standard. A tohle půjde napříč všemi službami, poptávka v oborech IT pak bude ještě mnohem větší, než tomu bylo před měsícem nebo dvěma,“ dodává Václav Myšák.

Reklama

Doporučované