Hlavní obsah

Drony jako další zbraň, bojovníci Islámského státu s nimi útočí v Mosulu

 

Reklama

Iráčané v Mosulu objevili drony, které patří islamistům. Ti je používají nejen k monitorování oblasti, ale i k útokům.

Článek

Islámský stát používá při bojích v Mosulu drony. Důkaz o tom získaly irácké jednotky při prohledávání budov, které nedávno dobyly.

Vládní úředníci ukázali novinářům několik dronů, které vypadají jako model letadla. Uvedli, že je islamisté vyrobili, aby měli přehled o pohybu iráckých jednotek v okolí a používají je také k přímým útokům.

Generálporučík Abdul Vaháb Saídí upřesnil, že drony našli v jednom z domů, které obsadila armáda. „IS používá drony k dozoru a někdy k nim nastraží výbušniny, které cílí na velitele nebo vojenský štáb,” dodal. Zdali tyto útoky byly úspěšné, však neprozradil.

Další důstojník dodal, že drony mají dosah až dva a půl kilometru.

Irácké jednotky s podporou západní koalice v čele se Spojenými státy začaly ofenzívu 17. října, aby získaly zpět Mosul, které je druhým největším iráckým městem. Tato operace je největší vojenskou operací v Iráku od roku 2003, kdy probíhala americká invaze za účelem svržení Saddáma Husajna.

Islámští radikálové jim ale urputně vzdorují. Městem se pohybují skrze kanály, provádí sebevražedné útoky v autech naplněných výbušninami, běžné jsou i útoky ostřelovačů a minometná palba.

Reklama

Související témata:

Doporučované