Hlavní obsah

Drony nevidí dráty. Srážkám mají zabránit origami nárazníky

Londýnští experti chrání drony nárazníky ve stylu origami.Video: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

Obliba dronů roste. Mezi přetrvávající problémy ale patří častá nehodovost. Experti z londýnské univerzity přišli na to, jak drony ochránit. Řešením jsou podle nich origami nárazníky.

Článek

Většina špičkových dronů má v sobě zabudované detektory překážek. Systém ale často neodhalí méně viditelné objekty. Problémem jsou například okna, zrcadla, stromy, kabely nebo dráty. Současný výzkum se proto soustředí na eliminaci nehod a zdokonalení detekčního systému.

Londýnští vědci se při vývoji nového systému inspirovali japonským uměním skládání papíru origami. Na drony připevňují odolné a pružné nárazníky. Jednoduchá struktura chrání vnitřní stranu dronu, a tím zabraňuje poškození.

„Výhodou techniky origami na našich robotech je snadná výroba. Vytváří se pomocí laseru z plochých listů pružného materiálu,” řekl vedoucí výzkumu Mirko Kovac agentuře AP. „Ty se pak složí do tvaru, který ochrání stroj před nárazem. Můžeme měnit jejich tvar, a tím regulovat sílu nárazu. Tlumicí a další vlastnosti jsou velmi praktickou metodou k použití na robotech. Tvoří totiž lehké, robustní a všestranné konstrukce.“

„Samozřejmě že vždycky záleží na rychlosti a povětrnostních podmínkách,” dodává Kovac. „Nehodám dronů úplně nezabráníme. Přesto myslím, že kombinace kvalitního detektoru překážek s odolností stroje nám umožňuje citlivěji operovat na méně přípustných lokacích nebo v obtížných podmínkách. Ve městech, v dolech nebo na pobřežních větrných farmách.”

Experti se budou v rámci dalšího výzkumu snažit, aby se mohly drony bezpečně pohybovat. A to jak v otevřených, tak i uzavřených prostorách.

Reklama

Související témata:

Doporučované