Hlavní obsah

Drůbežárna Kosičky na Hradecku, která je po ptačí chřipce, obnoví chov

Foto: marcovarro, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách na Královéhradecku, který na konci března zasáhla ptačí chřipka, chce o víkendu obnovit chov slepic. Do první z šesti hal by pracovníci drůbežárny měli přivézt 61 tisíc kuřic.

Článek

Na farmě bylo v prvních třech dubnových dnech utraceno všech 170 tisíc slepic. Ačkoli byla nákaza zjištěna v jedné hale u zhruba 62 700 mladých slepic, které ještě nesnášely vejce, musely být utraceny i nosnice, u nichž se nemoc neprokázala. Byla to největší likvidace drůbeže v jednom chovu při letošním výskytu ptačí chřipky v ČR.

„Kuřice pro obnovu chovu již máme připravené na odchovně v nedalekých Mlékosrbech. Je jim 25 týdnů a již snášejí vejce,“ řekl ředitel podniku Jan Pozdílek. S plnou obnovou chovu farma, která patří k významným drůbežářským podnikům v Královéhradeckém kraji, počítá na podzim. Podnik v sobotu opět počítá i s otevřením podnikové prodejny v Kosičkách.

Zákazníci firmy výpadek dodávek nepocítili, protože Kosičtí při prodeji vajec spolupracují s šesti drůbežárnami, které výpadek farmy v Kosičkách vyrovnaly.

Po vybití slepic podnik provedl na farmě očistu a několikanásobnou dezinfekci všech prostor a nechal například spálit i krmivo ze sil. Následné kontrolní stěry na přítomnost nákazy byly negativní a farma byla od 28. dubna připravena přijmout kuřice. Musela však ještě dodržet následnou karanténu danou vyhláškou, proto podnik s obnovou chovu začne až 15. a 16. května.

Ve druhé polovině května přijdou do odchovny v Mlékosrbech jednodenní kuřata. Až vyrostou do kuřic, tak je drůbežáři opět převezou do Kosiček, což by mělo být v první polovině září. Celkem by mělo jít zhruba o 100 tisíc ptáků, čímž by se drůbežárna dostala přibližně na stav před nákazou.

Škodu na vybitých slepicích a náklady spojené s likvidací ohniska nákazy Pozdílek odhadl na asi 40 milionů korun. Farma by je měla od státu dostat jako kompenzaci. Protože firma už nedokáže vše platit z vlastních zdrojů, požádala stát o vyplacení zálohy.

Nákaza se do chovu slepic dostala pravděpodobně vzduchem z chovu kachen, který byl v Kosičkách zasažen ptačí chřipkou již dříve. Oba provozy jsou od sebe vzdálené asi 600 metrů. Drůbežárna již dříve uvedla, že dodržela všechna preventivní zootechnická opatření k minimalizaci šíření nákazy.

Nákaza ptačí chřipky vypukla v regionu na pomezí Královéhradeckého, Středočeského a Pardubického kraje v polovině března v chovech kachen společnosti Perena. Do 21. dubna nákaza zasáhla 12 jejích chovů, v nichž bylo vybito asi 98 tisíc kachen. Veterináři došetřují, zda Perena neporušila biologickou bezpečnost. Ve správním řízení by jí za to hrozila dvoumilionová pokuta.

Ministerstvo zemědělství v pondělí uvedlo, že letošní rozpočet na kompenzace chovatelům za nebezpečné choroby kvůli ptačí chřipce znásobilo na 130 milionů korun. Zatím poslední ohnisko se objevilo 18. dubna. „Současná data naznačují pozvolný ústup nákazy a snižování infekčního tlaku. Chovatelům drůbeže pomáhá především teplejší počasí v posledních dnech. Stále však bude nutné počítat s rizikem zavlečení nákazy do chovu kontaminovanou podestýlkou nebo krmením,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Reklama

Doporučované