Hlavní obsah

Druhé pozvání Trumpa během jednoho měsíce. Vůdce KLDR Kim chce další summit

Foto: AFP

Donald Trump s Kim Čong-unem v demilitarizované zóně během červnového setkání.

Reklama

Severokorejský vůdce Kim Čong-un pozval amerického prezidenta Donalda Trumpa na návštěvu Pchongjangu. Jde už o druhý dopis, který Trump od Kima obdržel během srpna. Informaci přinesl s odvoláním na diplomatické zdroje jihokorejský deník Čungang ilbo. Ani jedna strana zprávu zatím nijak nekomentovala.

Článek

Americký prezident informoval o prvním, třístránkovém dopise od severokorejského vůdce na začátku srpna. Dopis od Kima tehdy označil za „velmi krásný” a rovněž mluvil o další možné schůzce. Ve druhém dopise, který byl americkému prezidentovi doručen třetí srpnový týden, Kim Čong-un podle diplomatického zdroje hovoří o ochotě setkat se s Trumpem na dalším summitu. Bílý dům ani severokorejské úřady zatím tyto informace nijak nekomentovaly.

Severní Korea nedávno uvedla, že je ochotná koncem září obnovit rozhovory s USA o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, krátce poté ale při testu vypálila projektily z dalekonosného raketometu.

Oba státníci se od loňského roku sešli už třikrát, ale pokrok v jednání byl jen skromný. Pchjongjang navíc v poslední době provedl několik zkoušek balistických raket krátkého doletu. KLDR varovala, že její moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu z roku 2017 může být u konce.

Únorový summit Trumpa s Kimem ve vietnamské metropoli Hanoji vyšel naprázdno, když se nepodařilo dojednat úplnou likvidaci severokorejských jaderných zbraní, kterou Washington požaduje výměnou za uvolnění či odvolání sankcí.

Reklama

Doporučované