Hlavní obsah

Důchodce napojený na krajní pravici zaútočil na francouzskou mešitu. Postřelil dva lidi

Foto: AP

Fotografie z místa incidentu.

Reklama

Při střelbě před mešitou ve městě Bayonne na jihu Francie byli vážně zraněni dva starší muži. Ti přistihli pachatele ve chvíli, kdy se snažil mešitu podpálit. Když se v tom útočníkovi pokusili zabránit, obrátil proti nim zbraň, informovala agentura AFP. Údajného střelce už policie zatkla.

Článek

Francouzská média uvedla, že zadržený 84letý muž má napojení na krajně pravicovou scénu. Údajně v roce 2015 kandidoval za nacionalistické Národní sdružení Marine Le Penové. Policie o motivu střelce zatím nic bližšího nesdělila.

Při střelbě před mešitou utrpěli zranění 74letý a 78letý muž, oba byli převezeni do nemocnice. Na místě podle agentury Reuters explodoval zapálený kanystr s benzinem, jednalo se ale pouze o slabý výbuch. Střelec při útěku z místa činu rovněž zapálil stojící auto.

Policie podezřelého zatkla krátce po činu v blízkosti jeho bydliště v obci Saint-Martin-de-Seignanx. V jeho autě se našla střelná zbraň.

Obyvatelé obce a sousedé střelce se podle agentury AFP zdáli jen napůl udiveni explozí vzteku muže, který se jim jevil „velmi osamělý“, „posedlý” a někdy i „zuřivý” a „vybuchující vzteky“. Nikdo z tuctu lidí, kteří byli načas evakuováni policií z okolí bydliště podezřelého na radnici kvůli domovní prohlídce, neřekl, že si byl s ním blízký.

„Myslíval si, že se mu nenaslouchá. Občas přišel nebo zavolal na radnici, aby si stěžoval na různé věci. Jednou slovně napadl starostku a musel jsem zasáhnout, aby se uklidnil,“ zavzpomínal radní Bertrand Lagarde. „Nepřekvapuje mě, co se stalo. Měl doma zbraně, a dokonce je ukazoval lidem,“ vykládá sousedka, která si nepřála prozradit své jméno.

Prezident Emmanuel Macron ohavný útok odsoudil. „Republika nikdy nebude tolerovat nenávist. Bude uděláno vše pro potrestání pachatelů a ochranu našich spoluobčanů muslimského vyznání,“ přislíbil. Útok odsoudila také Le Penová, která řekla, že takový čin odporuje hodnotám jejího hnutí.

Muslimskou obec útok neudivuje

Muslimští předáci podle agentury AFP uvedli, že nejsou udiveni útokem vzhledem k nynějšímu ovzduší odsuzování islámu, a vyzvali věřící k maximální bdělosti. Spolek Musulmans de France v prohlášení odsoudil zlehčování nenávisti vůči islámu, opakované spojování islámu s terorismem, nenávistné projevy, které dostávají prostor, a nezodpovědnost některých politiků, jejímž důsledkem se jeví odlidšťování muslimů umožňující podobné činy.

Sdružení SOS Racisme kritizovalo „hysterické debaty okolo zahalování muslimským šátkem“ a vyzvalo prezidenta a členy vlády, aby přestali improvizovat a sbližovat tyto zápalné záležitosti, jakož i média, aby si přestala zahrávat s výzvami k nenávisti.

Reklama

Doporučované