Hlavní obsah

Nové EET je téměř připravené, říká ministryně financí Alena Schillerová

DUEL: Nové EET je hotové, tvrdí ministryně financí Schillerová.

 

Reklama

Do konce února dostane vláda na stůl novelu zákona o elektronické evidenci tržeb. Norma, kterou musel tým ministryně financí Aleny Schillerové po verdiktu Ústavního soudu přepracovat, je skoro hotová.

Článek

Do zákona muselo Ministerstvo financí vepsat veškeré výjimky, které dosud stanovilo vyhláškou. Jak zásadně se EET promění? A má vůbec šanci na schválení? V Duelu se od 13 hodin budeme ptát ministryně financí Aleny Schillerové a prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého.

Ústavní soud prozatím odložil náběh třetí a čtvrté vlny EET, ve které měli začít elektronicky evidovat některá řemesla, výroba a lékaři či advokáti. Soud škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb, například o bezhotovostních platbách a rodných číslech na účtenkách.

Ministryně Schillerová se začátkem týdne sešla se zástupci podnikatelských svazů a komor, aby s nimi prodiskutovala výjimky z EET pro malé podnikatele. První varianta podle Schillerové počítá s osvobozením od EET pro plátce paušální daně, kteří nedosahují určitého obratu: ve hře je částka 250–500 tisíc korun ročně. Druhá varianta uvažuje o osvobození od EET do určité úrovně příjmů. Podle té třetí, na které se podle našich informací zástupci podnikatelů shodli, počítá s tím, že by se tržby vykazovaly jen papírově.

Reklama

Doporučované