Hlavní obsah

Duka nás čte, jen to nesmí říct, smějí se blogeři z Tisíckráte. Církevním humorem bojují proti fake news

Tvůrci oblíbeného webu Tisíckráte dostali cenu Magnesia Litera a chtějí vydat knihu.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Web Tisíckráte si utahuje z církve, jejích představitelů nebo celebrit. Na tvorbě satirických stránek se podílí okolo dvaceti lidí. Brněnští blogeři mají na Facebooku téměř sedm tisíc fanoušků, před několika dny získali ocenění Magnesia Litera a chtějí vydat knihu. Vystupují jako Felix Culpa.

Článek

Režisér oblíbené pohádky Anděl páně Jiří Strach se díky nim ocitl před církevním soudem. Vydavatelům Katolického týdeníku před svátkem Mistra Jana Husa podstrčili zápalky, aby potěšili předplatitele. A kadidlu nejspíš odzvonilo, protože nesplňuje emisní limity. Tvůrci satirického webu Tisíckráte za dva a půl roku vymysleli desítky vtipných textů, které si dělají legraci z církve nebo politiků.

Nedávno dostali cenu Magnesia Litera. Na rozhovor pro Seznam přišli v převlecích, maskách a s dlouhými vousy. „Skrývat identitu je mnohem zábavnější. Nemusíme se trápit, aby to, kdo jsme, nezkreslovalo obsah zpráv,” vypráví jedna z tvůrkyň webu. Autoři Tisíckráte se oslovují Felix Culpa. „Někteří si opravdu myslí, že je to jméno,” smějí se.

Latinské spojení v češtině znamená „šťastná vina” a mimo jiné odkazuje k tomu, že Adam v ráji svým hříchem přinesl více lidství.

Tvůrci jsou věřící a z víry si rozhodně neutahují. Podle nich může satirický web trochu změnit pohled většinové společnosti na křesťany. „Církev je často vnímaná jako zkostnatělá organizace prahnoucí po moci. Chceme ukázat, že si umíme dělat legraci,” popisují tvůrci.

Často se však stává, že lidé nadsázku nepochopí. Některé zprávy dokonce zpočátku přebrala média. „Psali jsme taky o tom, že evangelizace se přesouvá na internet, protože tam lidé víc věří,” naráží blogeři na šíření takzvaných fake news.

Zároveň věří, že i díky jejich projektu si někteří uživatelé internetu uvědomí, že nemohou bezmyšlenkovitě hltat veškerý obsah.

Autoři projektu získali díky ceně Magnesia Litera padesátitisícovou odměnu. Rádi by vydali knihu, ale byznys ze svého koníčka dělat nechtějí. „Nehodláme vyrábět hrníčky s logem ani nálepky na auta. Pokud budeme generovat peníze, rádi bychom přispěli na dobrou věc,” uzavírají blogeři.

Reklama

Doporučované