Hlavní obsah

Důvěrný dotazník v Babišově hnutí: Byli jste v StB? A stíhá vás policie?

Foto: vláda.cz

Odpoví na dotazník i trestně stíhaný předseda evidovaný jako spolupracovník StB?

Reklama

Interní dokument hnutí ANO ukazuje, že strana premiéra Andreje Babiše lustruje před nadcházejícími volbami své kandidáty. Zda na otázky členství v StB či trestního stíhání odpovídal i Babiš a jak, manažer hnutí mlčí.

Článek

Hnutí ANO si před volbami pořizuje neveřejný soupis možných vad na pověsti svých kandidátů. Každý, kdo chce být na kandidátce pro říjnové sněmovní volby, musí vyplnit čestné prohlášení s hlavičkou „Pro interní potřeby hnutí ANO - důvěrné“.

Formulář prohlášení kandidátů, který Seznam Zprávy získaly, obsahuje šest témat na tělo. Hnutí zjišťuje, co nepříjemného by na budoucí poslance mohlo prasknout.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kandidát na poslance musí například přiznat, jestli je nebo byl trestně stíhán. Nebo zda v minulosti vstoupil do Komunistické strany Československa (KSČ) či dokonce byl evidován jako spolupracovník Státní bezpečnosti - komunistické tajné policie. Další otázka pak míří na členství v Lidových milicích, ozbrojených jednotkách předlistopadové komunistické strany.

V logice věci by se tak ANO mělo ptát i svého předsedy a zakladatele Andreje Babiše, který má být lídrem středočeské kandidátky. Klade mu otázky, které ho vždy spolehlivě dokážou rozzlobit.

Premiér Babiš je už od podzimu roku 2017 obviněn z dotačního podvodu při budování farmy Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku. A nyní dokonce vyšetřovatelé navrhují Babiše obžalovat. Podle nich premiér v roce 2007 (tehdy ještě nebyl v politice) zatajil, že mu Čapí hnízdo patří, aby mohl na stavbu komplexu čerpat evropskou dotaci.

„Udělali jste z Čapího hnízda největší zločin. Nikdo nic neukradl, nebyla žádná korupce. Spekulace odmítám, ta kauza neměla nikdy vzniknout, nic se nestalo,“ opakuje už od obvinění Babiš v různých obměnách. Mimochodem - obvinění nepadlo kvůli korupci či krádeži, ale proto, že podle policie Babiš věděl, že evropské peníze určené pro malé a střední firmy skončí v bohatém Agrofertu.

Foto: Seznam Zprávy

Čestné prohlášení, kterým hnutí ANO zjišťuje slabá místa svých kandidátů pro sněmovní volby.

Zmínky o spolupráci se Státní bezpečností Babiše také rozpalují. Několik let se na rodném Slovensku neúspěšně soudí, že ho tajná policie vedla pod krycím jménem Bureš bez jeho vědomí.

Seznam Zprávy naposledy v dubnu přinesly zprávu, že ve slovenských archivech se objevil dokument, který může Babišovi u soudu uškodit. Je to dosud neznámá evidenční karta agenta, kterou „estébáci“ považovali za důležitý doklad spolupráce.

Na část dotazníku týkající se členství v totalitní komunistické straně musí premiér také odpovědět kladně: do KSČ ho přijali v roce 1980.

Seznam Zprávy ze dvou různých zdrojů ověřily, že dotazník musejí bez výjimky odevzdat všichni lidé na kandidátkách, lhostejno zda kandidují na volitelném místě, nebo jsou na chvostu kandidátní listiny.

Avšak jestli hnutí ANO přijde s tímto dokumentem i za svým nejvyšším šéfem Babišem, není úplně jisté. Seznam Zprávy se snažily získat vyjádření volebního manažera hnutí a poslance Jana Richtera. Nebral ale telefon, na volání odpověděl esemeskou, ať mu reportér pošle zprávu. Když ji - s tématem, kam budou směřovat dotazy - dostal, už na žádost o rozhovor nereagoval.

V dalších pasážích čestného prohlášení musí kandidát zaškrtnout, jestli má exekuce, zda není proti němu vedeno insolvenční řízení, zda nedluží státu na zdravotním nebo sociálním pojištění - a ani na daních.

Také daně jsou však pro Babiše dalším potenciálním problémem.

V souběžné linii kauzy Čapího hnízda policisté rozkrývají stamilionové náklady na reklamu, kterou podnik v minulosti vykazoval. Nabízel firmám začleněným do Agrofertu, aby na Čapím hnízdě inzerovaly. Jak konkrétně - zda například formou billboardů nebo videoreklam - se přesně neví.

Každopádně policisté mají podezření, na které je upozornily německé finanční úřady, že reklama v hodnotě přes 270 milionů se odehrála jen na papíře a ve skutečnosti sloužila k splácení úvěru na stavbu areálu a ke snížení daní.

Reklama

Doporučované