Hlavní obsah

Důvěřujte nám! vyzývají lékaři. Nakreslí si srdíčka na respirátory

Foto: David Neff

Zdravotníci každý den na mnoha místech bojují o lidské životy. Snímek je z nemocnice ve Slaném.

Reklama

Původně jsme chtěli svolat antidemonstraci, ale nakonec jsme usoudili, že lepší bude vyjádřit názor jen symbolicky – srdíčkem na respirátoru, uvádí jeden z organizátorů akce pražský lékař Radovan Hudák.

Článek

Ještě v neděli večer pražský lékař Radovan Hudák podle svých slov vážně zvažoval, zda nesvolat „antidemonstraci“ na Václavském nebo Staroměstském náměstí. A to když viděl televizní záběry z protestů v centru Prahy. Usoudil totiž, že není fér, když veřejná prostranství opanují jen „dezinformátoři a štváči“, kteří se odmítají podřizovat protiepidemickým opatřením. Chtěl, aby byl slyšet hlas i těch, kteří takto neuvažují.

Podporu pro tuto myšlenku prý získal od stovek kolegů. Nakonec ale došel k závěru, že rozumnější než organizovat mítinky „mlčící většiny“ v současné době bude, když lidé svůj názor vyjádří jen symbolicky. „A chtěl jsme také, aby to celé vyznělo pozitivně,“ vysvětluje Hudák.

Přesně takto v minulých dnech vznikla iniciativa zdravotníků „Důvěřujte nám!“ Má oslovit širokou veřejnost.

Vedle Radovana Hudáka, lékaře z pražské motolské nemocnice, je hlavním organizátorem lékař Jan Přáda, který působí ve Všeobecné fakultní nemocnici a vede sekci mladých lékařů v České lékařské komoře.

„Cílem je lidem připomenout, že zdravotníci dělají vše pro své pacienty a pro návrat ke každodennímu životu, jak jsme ho znali dřív. Zároveň chceme zdravotníkům ukázat, že naprostá většina lidí důvěřuje právě jim, nikoliv příspěvkům dezinformátorů, kteří ale umí být kolikrát tolik hlasití,“ uvedli organizátoři v prohlášení.

Kdo myšlenku podporuje, měl by si v pátek 12. března (ale i kdykoliv jindy) na svůj respirátor nakreslit malé srdíčko. Na znamení odhodlání, respektu a víry, že koronavirovou krizi lze zvládnout jen společným úsilím.

„Srdíčko je znamením života, lásky a naděje, “ podotýká Radovan Hudák pro Seznam Zprávy. Věří, že lidé vyčerpaným zdravotníkům mohou i touto cestou poskytnout podobnou morální podporu, jako když jim loni tleskali z balkonů.

„Vůbec nechceme zpochybňovat to, že mnohé z vás současná situace dostala do až neřešitelných životních situací, že spousta prohřešků proti opatřením je aktem čirého zoufalství. A také, že spousta věcí se možná dala vyřešit lépe. Nicméně momentálně to už není o tom, jestli fandíte politické straně A nebo B. Pokud s něčím nesouhlasíte, protestujte způsobem, který má šanci změnit věci k lepšímu, a ne položit místní nemocnici na lopatky. Protože jestli se právě nacházíme na samotném dně, jen fungující zdravotnictví nám pomůže se od něj odrazit,“ uvedli také organizátoři v prohlášení.

„Pevně věříme, že těch, co v nás mají důvěru, je stále ještě daleko více než těch, kteří nás nazývají lháři, agenty farmafirem, nedouky či dokonce vrahy. Loni na jaře jste nám tleskali z oken, ale to už je strašně dávno… Moc rádi uvidíme, že jste stále s námi!,“ dodali lékaři v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované