Hlavní obsah

Dva a půl tisíce kamer vás vidí v Praze všude. Jak záběry brutálních útoků pomohly dopadnout pachatele

Bezpečnostní kamery natočily v Praze tři brutální útoky. Ve dvou případech to pomohlo dopadnout pachatele. Video: Hanuš Hanslík, Policie ČR, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražské policii se daří lépe objasňovat nejrůznější pouliční napadení. A to zejména díky záběrům z bezpečnostních kamer.

Článek

V posledních měsících sama policie medializovala tři případy brutálních napadení. Nejznámějším byl asi útok nizozemských turistů na číšníka v centru metropole.

Stejnou pozornost upoutal i velmi podobný útok na ochranku obchodního centra v Nových Butovicích. A do třetice policie informovala o útoku, který se odehrál přímo ve vestibulu stanice metra Bořislavka.

Všechny tyto útoky mají kromě své brutality společné i to, že existuje jejich videozáznam pořízený bezpečnostními kamerami. A ve všech těchto případech také policie požádala veřejnost o pomoc. Ve dvou ze tří se podezřelé podařilo dopadnout.

Právě díky pomoci veřejnosti policie zadržela nizozemské útočníky na letišti v Ruzyni. Kdyby veřejnost neznala jejich tváře z médií, zmizeli by v zahraničí.

Video mělo zásadní vliv i na vyřešení případu z Nových Butovic. „Obviněné poznali na videu v médiích jejich známí. A vytvořili na ně takový tlak, že se nakonec šli sami přihlásit na policii,” komentoval případ mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Nebýt videa, policie by tyto pachatele nejspíš nikdy nedopadla. Přinejmenším by bylo velmi obtížné dokazování trestné činnosti.

Zvláštní případ Bořislavka

Objasnit se zatím ze zmíněných útoků nepodařilo jen ten, který se odehrál ve stanici metra Bořislavka. „Je specifický tím, že pátráme nejen po útočnících, ale hledáme také oběť. To napadení nám neoznámil nikdo z účastníků konfliktu, ale náhodný svědek události,” vysvětluje okolnosti této události mluvčí Hulan.

Policie v tomto případě předpokládá, že se útočníci s obětí znali a nejspíš šlo o cizince, kteří už všichni mohli opustit Českou republiku.

V pražských ulicích je v současné době dva a půl tisíce kamer městského kamerového systému. Ke všem má přístup jak Policie ČR, tak městská policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované