Hlavní obsah

Dva muži plánovali v Polsku útoky proti muslimům

Foto: Profimedia.cz

Zásah polské civilní kontrarozvědky ABW (ilustrační foto).

Reklama

Polská tajná služba zadržela dva lidi podezřelé z plánování teroristických útoků proti muslimům. Jako vzor jim měl posloužit norský terorista Anders Breivik.

Článek

Civilní kontrarozvědka ABW dopadla dvojici v sobotu ve Varšavě a ve Štětíně. Zadržení mají být součástí skupiny, která v Polsku plánovala teroristické útoky proti muslimům.

Při zásahu našla ABW chemikálie a 170 návodů k výrobě výbušnin, jedy, zbraně a šifrovací zařízení.

„Zjistili jsme, že kromě zastrašování a pronásledování plánovala skupina také radikálnější činy s využitím střelných zbraní a výbušných materiálů,” řekl v úterý polským médiím mluvčí ministra koordinujícího tajné služby Stanisław Żaryn.

Kromě norského vraha Anderse Breivika, který má na svědomí 77 obětí, byly podle ABW vzorem údajných teroristů i útoky proti muslimům na Novém Zélandu z letošního března. Při útoku na dvě mešity ve městě Christchurch tehdy Australan Brenton Tarrant zavraždil 51 lidí.

Dva Poláky měl inspirovat i srpnový pokus o útok na mešitu poblíž norské metropole Oslo. Pachatelem byl jednadvacetiletý Philip Manshaus, který podle policie šířil na internetu pravicově extremistické příspěvky. Před útokem údajně zanechal na internetovém fóru poselství hovořící o „válce ras“.

Polská ABW uvedla, že dvojici, která je od soboty ve vazbě, už prověřovala v roce 2013 v souvislosti s případem plánování bombového útoku na parlament ve Varšavě. Chemik a vědecký pracovník Brunon Kwiecień tehdy chtěl odpálit čtyři tuny výbušnin v době, kdy poslanci schvalovali státní rozpočet. Soud ho v dubnu 2017 poslal na devět let do vězení, letos v srpnu Kwiecień ve vězení zemřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované