Hlavní obsah

Dva ředitelé na jedné židli nefungují, zjistily IT společnosti

Foto: www.sap.com

Christian Klein, výkonný ředitel společnosti SAP.

Reklama

Koronavirová krize odhaluje slabinu podniků majících dva výkonné šéfy: kooperace více lidí zpomaluje schvalovací procesy a vytváří konflikty. Na to, že někdy dvě nejsou více než jedna, přichází stále více firem.

Článek

Německá společnost SAP je velkým hráčem na trhu s podnikovým aplikačním softwarem. Do tohoto týdne sázela na dva výkonné ředitele – Christiana Kleina a teprve v loňském listopadu jmenovanou Jennifer Morganovou.

Nyní ale dospěla k závěru, že dvouhlavé vedení není tím nejlepším řešením pro chod podniku. Následuje tak další IT společnosti, které zjistily, že struktura více výkonných ředitelů vypadá lépe na papíře než v praxi. „Když vám doba přeje, je snazší být v pohodě, vyčkávat a více před rozhodnutím diskutovat,“ řekl agentuře Bloomberg analytik Mark Moerdler. „Pokud je doba obtížnější, je třeba soudržných rozhodnutí,“ dodal. Jinak řečeno: jednodušší je sázka na jednoho ředitele.

Společnost SAP ve své tiskové zprávě oznámila, že Klein bude nadále působit jako jediný výkonný ředitel. Důvodem je současná situace, jež si podle podniku vyžaduje rychlé a rozhodné kroky. „Děkuji Jennifer za vše, co udělala pro naši společnost, naše lidi i zákazníky,“ řekl profesor Hasso Plattner, předseda dozorčí rady SAP. „Tato změna přichází v době, kdy na celém světě panuje velká nejistota, plně však věřím Christianově vizi a jeho schopnostem vést SAP směrem k dalšímu růstu, inovacím a zákaznickým úspěchům,“ vysvětlil.

Trend dvou se mění

Podle analytiků funguje struktura dvou generálních ředitelů pouze v případě, že existuje jasné rozdělení práce a ochota sdílení moci od nich samotných.

Agentura Bloomberg informuje o dalších firmách z IT, které se v posledním půlroce rozhodly pro vedení jedním člověkem. Řadí se mezi ně například cloudový specialista Salesforce, kde se struktura dvou ředitelů rozpadla po osmnácti měsících. V únoru společnost uvedla, že Keith Block odstoupil ze postu generálního ředitele, o který se dělil se svým kolegou Marcem Benioffem.

„Dvě hlavy nejsou lepší než jedna,“ řekl pro Bloomberg Charles Elson, ředitel Centra Johna L. Weinberga pro správu a řízení akciových společností na Delawarské univerzitě. Dodal, že v případě dvou ředitelů dochází ke střetům a vždy to nakonec skončí volbou jednoho šéfa.

Hledání nového směru

Trochu jinou cestou dospěla k témuž společnost Oracle, kde působila Safra Catzová, která měla na starosti finance, a Mark Hurd, jenž působil jako hlavní prodejce. Měli ovšem druhotnou roli, protože duo vedl spoluzakladatel firmy Larry Ellison. „Safra a Mark fungovali dobře, protože měli každý různé dovednosti,“ řekl Anurag Rana, analytik agentury Bloomberg. Hurd ale v říjnu zemřel a Oracle ponechal Catzovou bez nového partnera jako jedinou generální ředitelku.

Podle Rany firmy přesuny a pokusy nijak nesvedou z cesty, ba naopak mohou najít nové efektivní řešení. „V SAP a Oracle se nikdy nic nezměnilo,“ argumentoval. „Jsou to stagnující společnosti a mohou experimentovat s novými vedoucími pracovníky,“ dodal.

Reklama

Doporučované