Hlavní obsah

Většina generálních ředitelů se bojí dlouhé a pomalé recese

Foto: pixabay.com

Propad je již jistý. Otázkou nyní je, kam bude směřovat dále.

Reklama

Generální ředitelé z celé planety předpovídají finanční recesi ve tvaru U – kvůli dlouhodobějším dopadům způsobeným koronavirovou krizí. Desetina z dotázaných uvádí, že dopady pro jejich společnost představují existenční riziko.

Článek

Celosvětová pandemie připravila o život téměř 180 tisíc lidí a už více než tři měsíce drtí trhy po celé planetě. Dnes již nikdo nepochybuje o tom, že světová ekonomika je ve finanční krizi. Z otázky, jestli recese přijde, se stala otázka, jak bude recese probíhat.

Skupina YPO, která sdružuje více než 29 tisíc vedoucích pracovníků ve 130 zemích, se na to v průzkumu, provedeném mezi 15. a 19. dubnem, dotázala přes tři a půl tisíce generálních ředitelů ve 109 zemích. Přibližně jedna polovina respondentů ovšem pochází ze Spojených států.

Tvar recese

Ekonomové rozdělují různé druhy recese podle jejich zdánlivého tvaru, který narýsují ekonomická data do grafu během probíhající krize. Pro tento popis situace neexistuje žádná opravdová akademická teorie nebo klasifikace, ale v mluvě ekonomů se již stala stálicí. Čtyři nejčastěji používané tvary pro popis recese jsou písmena V, U, W a L.

Okolo 60 procent generálních ředitelů se tedy v současnosti připravuje na průběh krize ve tvaru písmene U, dlouhé období mezi propadem ekonomiky a následnou rekonvalescencí. Přes dvacet procent jich pak odhaduje, že recese přijde ve dvou vlnách a na ekonomických grafech zaujme přibližný tvar W.

Existenční hrozba

Jedenáct procent dotázaných generálních ředitelů vidí koronavirus jako hrozbu pro přežití svých společností. Dalších čtyřicet procent označuje nynější situaci jako vážnou hrozbu pro jejich byznys.

„Podobnou krizi jsme neviděli přes sto let a některé zaběhlé společnosti ji nepřežijí,“ uvedl pro Reuters Glenn Keys, člen skupiny YPO a výkonný předseda Aspen Medical.

Co znamená V-krize, a co L-krize?

Tvar V označuje strmý, ale krátký propad s rychlým růstem a návratem k normálu.

Tvar U je typický dlouhým časovým intervalem na dně ekonomického grafu, než dojde znovu k růstu světové ekonomiky. Návrat k běžné situaci může trvat měsíce až roky. Ve tvaru písmene U se často označuje například krize z roku 2008.

Tvar W se vyznačuje rychlou obnovou ekonomiky, jen aby se zanedlouho podruhé propadla.

Tvar L je nejhorším možným scénářem pro průběh recese, kdy může proběhnout relativně rychlý propad v ekonomice, ale zotavení se z krize trvá roky.

Umírající letectví, prosperující těžaři

Ředitelé v oboru pohostinství a restaurací jsou dle průzkumu nejzranitelnější: přes čtyřicet procent ředitelů v tomto sektoru uvádí, že jejich firmy stojí před hrozbou zániku. Stejné obavy má téměř třetina společností působících v letectví a to samé platí pro devatenáct procent velkoobchodních a maloobchodních prodejců.

Existují ale i tací, kteří vydělávají. Desetina ředitelů prodejních společností uvedlo, že současná situace má příznivý vliv na jejich výdělky. Nárůst zájmu hlásí i některé zemědělské firmy, továrny a i těžařské podniky.

Z těchto zpráv ale většina oslovených generálních ředitelů pozitivitu nenačerpala. Dvě třetiny respondentů předpovídají negativní dopad na svoje příjmy, který bude pokračovat déle než rok. Čtvrtina generálních ředitelů také očekává úbytek pracovní síly, a to o více než dvacet procent.

„Za velmi krátkou dobu se po celé zeměkouli změnilo myšlení lídrů byznysu,“ okomentoval situaci předseda YPO Scott Mordell pro agenturu Reuters.

Reklama

Doporučované