Hlavní obsah

Policie obvinila kvůli požáru v Bohumíně zadrženého muže z vraždy

Foto: Profimedia.cz

Po požáru zemřelo jedenáct lidí.

Reklama

aktualizováno •

Žalobce požádal soud, aby muže, kterého zadrželi po požáru domu v Bohumíně, vzal do vazby. Tragédie má jedenáct obětí.

Článek

Policie dnes obvinila z vraždy a obecného ohrožení čtyřiapadesátiletého muže zadrženého v sobotu v souvislosti s požárem domu v Bohumíně. ČTK to dnes řekl dozorující státní zástupce Michal Król. Žalobce požádal soud, aby muže vzal do vazby.

„Vidím dva důvody. Jako hlavní je možný útěk. Obava pramení hlavně z výše trestu, který by v případě odsouzení jistě atakoval horní hranici i výjimečný trest,“ řekl. Dodal, že panuje i obava, že by muž opakoval trestnou činnost. Soud má o vazbě rozhodnout v úterý.

Muž podle obvinění byt úmyslně zapálil. Při následném požáru zemřelo 11 lidí, z toho tři děti. U soudu může obviněný, který je nyní v nemocnici, dostat i doživotí.

V nemocnici jsou i lidé, jimž se před řáděním ohně podařilo uniknout. Zdravotní stav dvou lidí, kteří byli zraněni během sobotního požáru v panelovém domě v Bohumíně, je dál velmi vážný.

Oba leží na jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Ostrava. „Jeden je navíc připojen na plicní ventilaci,“ řekla mluvčí ostravské nemocnice Petra Petlachová.

Podle ní jsou v tomto zdravotnickém zařízení hospitalizováni ještě dva další zranění. „Jsou na běžném oddělení a jsou mimo ohrožení života,“ doplnila Petlachová.

Požár v Bohumíně byl pravděpodobně založen úmyslně. V jedenáctém patře panelového domu začalo hořet v jednom bytě v sobotu odpoledne.

V bytě se konala oslava narozenin. Podle Króla na ní žhář ale nebyl jako host. „Nebyl s největší pravděpodobností ani v bytě. Sám uvedl, že hořlavou látku vylil na dveře. Víc se k tomu nevyjadřoval. Hořlavina se ale nějak dostala dovnitř,“ uvedl Król pro ČTK. Podle dřívějších informací od hasičů se oheň rychle rozšířil a hořelo napříč všemi pokoji.

Król dodal, že přesný mechanismus vzniku požáru ještě musí upřesnit znalecké posudky popřípadě i výpovědi svědků, který se podařilo z bytu před požárem uniknout přeskočením na sousední balkon. „Osoby, které unikly, ale z pochopitelných důvodů ještě nebyly vyslechnuty,“ řekl žalobce.

O jakou hořlavinu šlo, policie zatím podle mluvčí Pavly Jirouškové říct nechce. Šest obětí uhořelo v bytě, pět zemřelo po vyskočení z okna. Nejmladší oběti bylo 8 let, nejstarší 73.

Reklama

Doporučované