Hlavní obsah

Dvě Vltavské kaskády v krajině? Se suchem může zatočit granulové organické hnojivo, říká expert

Jak zadržet víc vody v půdě? Rozhovor s Martinem Stehlíkem z Výzkumného ústavu zemědělské techniky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejen Česko, ale celý svět čelí klimatické změně. Nedostatečným a často i špatným hospodařením v krajině se nedaří zadržovat vodu. Pomoci udržet vodu může podle nových poznatků organické hnojivo.

Článek

Jde o čistě přírodní produkt – granulové organické hnojivo. Organická hmota do sebe nasává vodu, takže se zvyšuje množství vody v půdě a prodlužuje zadržení vody.

„V krajině organická hmota chybí. Kdybychom vzali plochu lesů a plochu orné půdy a zvýšili jsme o osm procent množství organické hmoty v třiceticentimetrové vrstvě, tak se množství vody rovná množství objemu vody, kterou pojme celá Vltavská kaskáda. Takže bychom měli v krajině dvě Vltavské kaskády,“ vysvětluje odborník na sucho Martin Stehlík z Výzkumného ústavu zemědělské techniky.

Sucho je v Česku od roku 2014. V tomto roce byl deficit srážek pět procent. Nejméně pak napršelo v roce 2015, kdy chybělo 28 procent srážek. Další dva roky to nebylo tak dramatické a chyběla 3 procenta srážek. Loňský rok však deficit činil opět 25 procent.

„Roste počet teplých dnů, roste teplota, roste výpar, takže voda se v krajině neudrží. Rozložení srážek v průběhu roku je rozdílné, srážky padají v podobě nadměrných dešťů. Měsíční srážka může spadnout během dvou dnů – jenže z toho třicet procent odteče,“ říká Martin Stehlík.

Jaká je pořizovací cena hnojiva a můžete ho použít i na vlastní zahradě? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku, kde si můžete pustit také názornou ukázku.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované