Hlavní obsah

Dvojka českého zemědělského trhu změnila majitele

Foto: Getty Images

Firma Spearhead je dvojkou na českém zemědělském trhu (ilustrační foto).

Reklama

Zemědělskou společnost Spearhead kupuje rakouská investiční skupina Accession Capital Partners.

Článek

Rakouská investiční skupina Accession Capital Partners (ACP) koupila zemědělskou společnost Spearhead, která hospodaří na 83 000 hektarech v pěti evropských zemích včetně České republiky. Firmu dosud vlastnil britský investiční fond Paine Schwartz Partners. V Česku hospodaří Spearhead na 25 000 hektarech a je tak po koncernu Agrofert dvojkou českého zemědělskou trhu, uvádějí dnešní Hospodářské noviny (HN), které o transakci informovaly.

Uzavření prodeje potvrdil deníku ředitel skupiny Spearhead International v ČR Iain Dykes. Cena transakce nebyla nezveřejněna.

O českou část skupiny Spearhead se ucházela tuzemská firma J&T, se svou nabídkou však neuspěla. Britský vlastník dal přednost rakouskému zájemci, který odkoupil podnik ve všech pěti evropských zemích. Skupina Spearhead International hospodaří dohromady na 83.000 hektarů v Česku, Polsku, Rumunsku, Velké Británii a na Slovensku.

V Česku, které je pro skupinu Spearhead po Polsku druhou nejdůležitější zemí, spravuje 25.000 hektarů hlavně na Hané, severu Moravy a Vysočině. Má ale zemědělské podniky i okolo Hradce Králové nebo Jindřichova Hradce.

Hodnotu české části Spearheadu odhadují HN podle hospodářských výsledků na 1,5 až dvě miliardy korun. Za celou skupinu by kupní cena včetně dluhu mohla činit přibližně devět až deset miliard korun, uvádí deník.

Reklama

Doporučované