Hlavní obsah

Dvorská zoo stěhovala plameňáky do nové voliéry

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dvorská zoologická zahrada přestěhovala v úterý 75 plameňáků do nové voliéry, dalších 14 ptáků odvezla do jiných zoo. Jejich přesun byl jednou z nejnáročnějších akcí, kterou safari park během roku zažil.

Článek

Odchyt ptáků ve voliéře pod Neumannovou vilou byl náročný. Ošetřovatelé je museli opatrně zkontrolovat, odečíst čip a zastřihnout letky na křídlech a rychle přesunout o pár set metrů do nové voliéry.

„Plameňáci jsou impozantní ptáci. Jejich dlouhé nohy jsou ale velmi křehké. Zlomenina by pro ně skoro jistě znamenala smrt, je proto třeba být rozhodný, rázný, ale velmi opatrný a zručný,“ řekl zoolog Michal Podhrázský.

Týmu ošetřovatelů trvalo přenesení zhruba stovky plameňáků v náručí asi hodinu a půl, 14 ptáků zamířilo do jiných českých zoo. První noc v novém trávili plameňáci ve vnitřní ubikaci. Zastřižení letek v safari parku není běžné a vede ke zvýšení bezpečnosti.

„Bude lepší, když během přivykání nebudou zděšeně poletovat. Proto jsme jim letky zastřihli a nyní je zase necháme dorůst obdobně jako lidské vlasy,“ řekl Podhrázský.

V prostorné voliéře vznikl speciální oddělený přivykací kout. Do velkého prostoru se vydají, až se hejno zklidní. Teprve tehdy je také uvidí návštěvníci. Nová voliéra se inspiruje zaplavovanou deltou řeky Okawango mrtvými kmeny starých stromů a rozesetými jezírky vody. Voliérou vede lávka s pozorovatelnou, kterou od prostoru pro ptáky dělí nízké zábradlí. Voliéra má výměru 480 metrů a přímo k ní přiléhá i vnitřní expozice, která má podobu koloniálního domu s velkými okny.

Safari park patří k tradičním chovatelům plameňáků a každoročně tam přijde na svět až 15 mláďat. Podle předpokladů nyní vlivem změny prostředí ptáci přinejmenším jednu hnízdní sezonu vynechají.

Projekt nové expozice plameňáků je součástí první etapy budování zcela nové části zahrady inspirovanou jihozápadem Afriky, brzy tam vyrostou nové voliéry pro pelikány, čápy sedlaté, volavky obrovské a další ptáky.

Reklama

Doporučované