Hlavní obsah

E-commerce s farmacií je extrémně sexy, říká šéf firmy vstupující na burzu

Magazín Byznys index s hlavním hostem Petrem Kasou, spoluzakladatelem Pilulka.cz.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeden z lídrů e-commerce nejen v Česku, ale postupně i v regionu střední Evropy v říjnu obohatí kurzovní lístek pražské burzy. Proč by se měli drobní čeští investoři zajímat o akcie firmy Pilulka.cz?

Článek

A jaké jsou růstové ambice této technologické společnosti? O tom jsme mluvili v pořadu Byznys index se spoluzakladatelem společnosti Petrem Kasou.

Petr Kasa

Spoluzakladatel a generální ředitel Pilulka.cz. Spolu s bratrem Martinem jsou tvůrci tuzemské e-commerce scény. Společně vybudovali a úspěšně prodali v roce 2010 e-shop Kasa.cz. Působil také na manažerských pozicích ve společnostech Nokia Czech Republic a GSMobile Group.

„Pilulka je spíš konzervativnější společnost, která nikomu neslibovala růst ve tvaru hokejky. Jsme ale v oboru, který prochází velkou konsolidací a to je příležitost pro nové investory, kteří si upíší naše akcie na trhu START pražské burzy,“ vysvětluje pozici firmy Petr Kasa.

Pilulce se daří

Skupina lékáren Pilulka utržila v prvním pololetí letošního roku 1,6 miliardy korun. Její internetové tržby vzrostly meziročně o 68 procent, kamenné lékárny pak utržily o třetinu více než ve stejném období loni. Firma předpokládá, že se cena jejích akcií na burze bude zvyšovat nejen s růstem tržní pozice a ročním plánovaným růstem tržeb okolo 30 %, ale také s tím, jak se podnik stává každoročně ziskovějším.

Pilulka.cz

Technologická firma působící v segmentu online lékárenství a prodeje zdravotnických služeb. Online prodej kombinuje s prodejem ve 153 lékárnách po celé České republice. V roce 2019 vykázala konsolidované tržby ve výši 1,3 miliardy Kč a obsloužila 655 tisíc zákazníků. Na podzim roku 2020 chce nabídnout své akcie drobným investorům na trhu START pražské burzy.

„Měli jsme s bratrem na stole řadu nabídek od strategických investorů, protože sektor, ve kterém jsme, je extrémně sexy. Kombinace e-commerce a farmacie prostě přitahuje,“ říká Petr Kasa a druhým dechem dodává, že kdyby do firmy vstoupil strategický investor, tak by mu ji museli přizpůsobovat, což ale jako zakladatelé nechtějí. „Cílem je firmu přizpůsobovat našim zákazníkům a dál ji společně řídit, a proto padla volba jít pro kapitál na pražskou burzu.“

Reklama

Doporučované