Hlavní obsah

Evropská komise navrhne digitální covidový pas, má usnadnit cesty očkovaným

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Návrh digitálního covidového pasu, který má lidem v časech pandemie usnadnit cestování po Evropě, ve středu představí Evropská komise.

Článek

Certifikát, po jehož zavedení volají zvláště jihoevropské země čekající na letní návrat turistů, umožní cesty do zahraničí nejen lidem očkovaným, ale i testovaným, či těm, kteří mají v krvi protilátky. Hranice přitom podle pracovní verze návrhu otevře očkovaným pouze vakcína již schválená v EU.

Digitální zelený certifikát, jak osvědčení nazývá komise, bude postaven na trojici kritérií, která budou mít stejnou váhu: očkování, negativní PCR či antigenní test a přítomnost protilátek v těle. Každý členský stát se podle návrhu bude moci rozhodnout, jaké stanoví podmínky pro majitele osvědčení, budou však muset být pro všechny lidi stejné.

Hlavní debata se v komisi vedla o tom, zda umožnit zemím uznávat zatím v EU neautorizované vakcíny, jako je ruský Sputnik V. Na to tlačí zejména Maďarsko, které již začalo ruskou látkou očkovat, ve skladu ji má i Slovensko a o jejím nákupu debatují politici i v Česku.

Podle informací ČTK v poslední verzi návrhu vypadla možnost, že by země mohly rozhodovat o tom, které vakcíny v rámci pasu uznají. Počítat se budou jen ty schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Certifikát má existovat v digitální i papírové podobě. Aby jej lidé mohli začít používat před letní turistickou sezonou, musí jej schválit členské země a Evropský parlament. Přestože má podporu většiny zemí jižní a střední Evropy včetně Česka, očekávají se mezi státy dlouhé diskuze o konkrétních podrobnostech osvědčení.

Státy se například více než půl roku neúspěšně dohadují o vzájemném uznávání testů. Lídři unijních zemí po únorové videokonferenci hovořili o tom, že by se na detailech certifikátu chtěli dohodnout do tří měsíců.

Reklama

Doporučované