Hlavní obsah

Ekologové bijí na poplach: Největší korálový útes světa ztrácí barvu

Největší korálový útes na pobřeží Austrálie ztrácí barvu nejvíce za poslední dva roky.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Korály se kvůli příliš teplé vodě zbavují živých řas, čímž vápenatí a bělají.

Článek

Korálové útesy ztrácí svou barvu přirozeně. Ten největší na světě ale za poslední dva roky vyblednul až příliš. Organizace Greenpeace zveřejnila záběry biologa a fotografa Bretta Monroe Garnera, který 20. února Velký bariérový útes nafilmoval.

Tento přírodní úkaz se nachází na australském pobřeží a zabírá plochu téměř 350 tisíc kilometrů, je tedy velký zhruba jako celé Německo. Kromě toho je jedinečný i tím, že se skládá z asi 400 druhů korálů a je domovem tisíců druhů měkkýšů a ryb.

Na Garnerových záběrech je patrné, že korály blednou. Kvůli příliš teplé vodě se zbavují živých řas, čímž vápenatí a bělají. „Fotografoval jsem tento korálový útes po několik let a to, co můžeme spatřit, je nebývalé,“ popsal svou zkušenost Garner. Globální oteplování tak způsobuje nevratné změny nejen na tomto útesu, ale v celém ekosystému.

I přesto ale UNESCO, mezi jehož světové dědictví Velký korálový útes patří, vyřadilo tento podmořský úkaz ze seznamu ohrožených památek. Australská vláda má ale za úkol informovat organizaci s pokroky v rámci ochrany útesu.

Spousta zemí se rozhodla bojovat se znečištěním oceánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované