Hlavní obsah

Kdo chce na jihu Moravy podnikat, míří do Brna. Ve středu Čech do Boleslavi

Foto: Město pro byznys

Na krajském setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR převzal za Brno ocenění zastupitel Martin Příborský.

Reklama

Už 17. rokem srovnává výzkum Město pro byznys podnikatelský potenciál měst a obcí v Česku. Cílem je vytvořit diskuzní platformu na téma podpory malého a středního podnikání a poskytnout zpětnou vazbu radnicím.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Jihomoravském kraji se nejlépe podniká v Brně, ve středních Čechách vede Mladá Boleslav, prokázal průzkum Město pro byznys, který srovnává podnikatelské prostředí a práci veřejné správy v českých a moravských municipalitách. Velikost města nebo obce přitom nemusí rozhodovat. Hned na druhém místě jihomoravského žebříčku jsou Pohořelice s necelými šesti tisíci obyvateli, ve středočeském kraji obsadila druhou příčku Lysá nad Labem.

Brno vykazuje v regionu vůbec nejvyšší počet ekonomických subjektů v přepočtu na 1000 obyvatel, přičemž jejich meziroční nárůst je navíc na jihu Moravy také jeden z nejvyšších. V moravské metropoli je i velmi vysoký podíl firem nad 250 zaměstnanců na celkovém počtu ekonomických subjektů.

Mediálním partnerem výzkumu Město pro byznys je redakce Seznam Zpráv.

Mezi všemi městy Jihomoravského kraje dosáhlo krajské město nejlepšího výsledku v takzvaném mystery testování, které prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů směřovaných na živnostenské odbory ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí.

„Město Brno se podpoře podnikání věnuje systematicky, zvláště pak inovativním odvětvím. Pravidelně se potkáváme s představiteli různých byznysových asociací z nejrůznějších odvětví. Víme, co byznys trápí, a snažíme se napomáhat, aby se mu v Brně dařilo lépe,“ řekl zastupitel Brna pro strategický rozvoj a brněnskou metropolitní spolupráci Martin Příborský.

Co se týče infrastruktury, těží Brno z výborné dopravní dostupnosti, do veřejné dopravy i nadále významně investuje. Problémem města je ale podle Příborského nedostatek bydlení. „Finální návrh územního plánu už máme na stole, což také rozvoji podnikání po jeho schválení pomůže,“ poznamenal zastupitel.

Pohořelice umí čerpat dotace

Druhou příčku obsadila v jihomoravském žebříčku Město pro byznys vinařská obec Pohořelice. Skvělého výsledku dosáhlo město rozkládající se 25 kilometrů jižně od Brna na řece Jihlavě zejména v ekonomických ukazatelích, konkrétně v nejvyšším podílu čerpaných dotací na celkových příjmech, velmi vysokém podílu kapitálových výdajů na celkových výdajích a také velmi vysokou likviditou. Pokud jde o přístup veřejné správy, vyzdvihnout lze hned po Brnu druhý nejlepší výsledek v testu elektronické komunikace.

Pohořelice mají také v kraji nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel.

Třetím nejlepším městem pro podnikání je na jižní Moravě Hodonín. Nabízí v porovnání s ostatními městy v kraji velmi vysoký počet úředních hodin, během nichž si mohou podnikatelé, ale pochopitelně nejen oni vyřídit vše potřebné.

Radnice vynakládá nadprůměrné finanční prostředky i do oblasti sportu, vzdělávání a bydlení. Ve městě je v rámci kraje vůbec nejvyšší počet dokončených bytů ku změně počtu obyvatel.

Střední Čechy táhne Škodovka

Podnikatelům ze středních Čech se nejlépe dýchá v Mladé Boleslavi. Město umí čerpat dotace, jejich podíl na celkových příjmech je v regionu vysoce nadprůměrný, dostatečné finanční prostředky pak věnuje především do oblasti veřejné dopravy. Magistrát nabízí podnikatelům, stejně jako všem ostatním obyvatelům, nadprůměrný počet úředních hodin, během nichž si mohou vyřídit vše potřebné.

Při srovnání všech měst s rozšířenou působností ve Středočeském kraji byly z pohledu podnikatele jako velmi kvalitní vyhodnoceny také webové stránky města.

Výše zmíněné, ale pochopitelně i další charakteristiky města se podepisují na tom, že zde v rámci kraje nadprůměrně roste počet obyvatel, což je z pohledu rozvoje podnikání příslibem i do budoucna.

„Pro Mladou Boleslav je pochopitelně klíčový závod Škoda Auto, protože na sebe nabaluje i další podniky, které pro něj vyrábějí různé komponenty. Tím pádem je v Mladé Boleslavi vysoká zaměstnanost a hodně firem, které zaměstnávají velké množství lidí,“ připomněla význam, který má pro region automobilka, náměstkyně primátora Mladé Boleslavi Miroslava Kašpárková.

Vysokého hodnocení dosáhly v průzkumu také Lysá nad Labem, kde byl ze středočeských obcí zaznamenán vůbec nejvyšší podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích, nebo Kralupy nad Vltavou, které se blýskly kvalitou komunikace veřejné správy.

Město pro byznys 2023

Srovnávací výzkum Město pro byznys již 17. rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Hodnocení je rozděleno do dvou hlavních kategorií: podnikatelské prostředípřístup veřejné správy.

Pořadí prvních pěti měst v Jihomoravském kraji: 1. Brno, 2. Pohořelice, 3. Hodonín, 4. Znojmo, 5. Břeclav (hodnoceno bylo 21 měst a obcí).

Pořadí prvních pěti měst ve Středočeském kraji: 1. Mladá Boleslav, 2. Lysá nad Labem, 3. Kralupy nad Vltavou, 4. Poděbrady, 5. Dobříš (hodnoceno bylo 26 měst a obcí).

Výzkum Město pro byznys již 17. rokem srovnává podnikatelský potenciál měst a obcí v Česku. Zahrnuta jsou všechna města a obce s rozšířenou působností, dohromady 205 obcí a 22 městských částí hlavního města Prahy.

Z nezávislých zdrojů, jako jsou Český statistický úřad, Ministerstvo financí, Ministerstvo práce a sociálních věcí, CRIF – Czech Credit Bureau či Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ale také vlastním šetřením získává téměř 15 tisíc dat, která Analytici agentury Datank vyhodnocují prostřednictvím kritérií rozdělených do dvou základních oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.

Pořadí municipalit se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a následně také za celou republiku. Cílem je vytvořit diskuzní platformu na téma podpory malého a středního podnikání a poskytnout zpětnou vazbu radnicím.

Reklama

Doporučované