Hlavní obsah

Ceny nemovitostí padají

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Průměrná cena starších bytů v Praze se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vrátila na hodnoty z konce roku 2021. A podobně je na tom i Brno.

Článek

Koncem prvního čtvrtletí loňského roku vyšel starší byt v Praze skoro na 123 000 korun za metr čtvereční. Během roku ale cena klesala a ve čtvrtém čtvrtletí byla zhruba na částce 112 500 korun za metr čtvereční, tedy prakticky stejně jako ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021.

Ve srovnání s jarním nárůstem cen ztratil průměrný byt o velikosti 65 metrů čtverečních v širším centru metropole na hodnotě skoro 680 000 korun.

Podobný vývoj cen zaznamenalo Brno, kde stejný byt oproti loňskému maximu ztratil na hodnotě 475 000 korun. Průměrná cena metru čtverečního v Brně klesla na 87 902 korun za metr čtvereční.

Vyplývá to ze studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), která využívá data svých zakládajících členů, realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

„Nůžky mezi jednotlivými byty se na trhu nepřestávají rozevírat. Ceny klesají výhradně tam, kde má nemovitost některý z handicapů - například velkou dojezdovou vzdálenost, je před rekonstrukcí nebo v energeticky nehospodárné budově. Pražské i brněnské byty v dobrých lokalitách se i dnes prodávají za podobné ceny jako v létě,“ uvedl za Bezrealitky.cz Hendrik Meyer, šéf EHS.

Nejlevněji se za 32 486 korun za metr čtvereční prodávaly byty v Ústeckém kraji, o čtyři procenta méně oproti třetímu čtvrtletí. V Karlovarském kraji byly za 36 406 korun a v Moravskoslezském kraji za 40273 korun za metr čtvereční, v obou krajích byl shodně pokles o devět procent.

„Že je realitní trh na skluzavce, to je již jasné. Nyní se jen snažíme předpovědět, jak bude dlouhá,“ řekl Meyer z EHS. Odhaduje, že dílčí propady cen u starších bytů lze očekávat ještě v prvním čtvrtletí letošního roku, ale převažovat bude spíše stagnace. V druhé polovině jara se trh nadechne a s ním se může dostavit významný obrat, uvedl Meyer.

U nájmů se podle studie snížil ve čtvrtém čtvrtletí počet zájemců o byt, zatímco v srpnu se o jeden ucházelo průměrně 39 lidí, koncem roku to bylo 16. Důvodem je podle EHS větší počet nemovitostí v nabídce. „Byly nejen domy a byty po ukrajinských uprchlících vracejících se do vlasti, ale také zrekonstruované byty, kupované těsně před zpřísněním hypotečních úvěrů na jaře loňského roku,“ uvádí EHS.

Zejména v Praze a Brně roste počet domácností, pro které je ekonomicky výhodnější začít svůj velký byt pronajímat a přestěhovat se do menšího. Nebo byt, který původně poskytovaly například svému studujícímu potomkovi, dnes raději dají do volné nabídky. „Více a více domácností pronájmem kompenzuje růst nákladů,“ dodal Tomáš Bojda, ředitel služby Tvůj Správce.

Reklama

Související témata:

Doporučované