Hlavní obsah

Praze hrozí, že bude městem jen pro bohaté. Chybí už 30 tisíc bytů

Rozhovor s Ondřejem Boháčem, ředitelem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.Video: Karolína Stuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Praze chybí 30 tisíc bytů. Důvodem je pomalá výstavba, která spolu s vysokou poptávkou táhne ceny na historické rekordy. Město se bojí o obyvatele, kteří nezvládnou vysoké náklady. Plánuje stavět 500 obecních bytů za rok.

Článek

Počet bytů, které v hlavním městě chybí, je stále vyšší. Ještě před třemi lety odborníci odhadovali tento počet na 20 tisíc bytů. Letos kvůli pomalému tempu výstavby, jež se táhne už roky, číslo vystoupalo o dalších deset tisíc výš, řekl to pro Seznam Zprávy Byznys Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

„Potřebovali bychom, aby se každý rok postavilo alespoň 8 až 9 tisíc bytů. Aktuálně jsme přibližně na polovině. Tím každoročně nedostatek bytů v Praze stále narůstá. Aktuálně chybí až 30 tisíc bytů,“ řekl Boháč.

V rozhovoru srovnal rychlost pražské výstavby s tempem v hlavní polské metropoli.

Pro srovnání – například Varšava v uplynulých přibližně pěti letech zkolaudovala přes sto tisíc bytů.
Ondřej Boháč, ředitel IPR

„Pro srovnání – například Varšava v uplynulých přibližně pěti letech zkolaudovala přes sto tisíc bytů, my jsme za stejné období přibližně na třetině, možná ještě méně. Nedostatek je zoufalý a akceschopnost města je velmi omezená právě proto, že v Praze reálně rozhoduje více stát než město samo,“ řekl ředitel IPR.

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy

Organizace je hlavním koncepčním pracovištěm Prahy v oblasti architektury, urbanismu, rozvoje a tvorby města a spolupracuje na významných rozhodnutích v těchto oblastech.

Institut zpracovává a koordinuje dokumenty v oblasti strategického a územního plánování a rozvoje či veřejného prostoru a dokumenty dopravní, technické, krajinné a ekonomické infrastruktury.

Současným ředitelem je Ondřej Boháč.

Česko, skanzen pomalé výstavby

Pomoci by dle jeho slov mohla změna stavebního zákona a především jasná definice kompetencí v plánování města, což by následně zkrátilo procesy kolem výstavby.

Procesy, které ve Varšavě trvají 60 dnů, jsou u nás na několik let.
Ondřej Boháč, ředitel IPR

„Žijeme ve skanzenu, všechny státy kolem nás povolují podstatně rychlejším a jednodušším způsobem a i tak se tam – kvůli globálnímu tlaku na bydlení – snaží ještě zrychlovat. Pro nás je to naprosto nedostižná věc, protože procesy, které ve Varšavě trvají 60 dnů, jsou u nás na několik let,“ doplnil Ondřej Boháč.

A protože ceny bydlení tak rychle rostou a poptávka po bydlení převyšuje nabídku, situace na trhu s realitami v Praze by mohla výhledově vyvíjet tlak na Pražany s nižšími příjmy, pro které budou náklady v metropoli neúnosné. Podle ředitele IPR tento problém hrozí hlavně u profesí s nižšími příjmy, a z Prahy by se tak mohlo stát město jen pro bohaté.

„Praha bude vždy atraktivní a budou se sem lidé stěhovat. Hrozí ale, že se budou čím dál více skupiny obyvatel selektovat. Část lidí, kteří neutáhnou pražské náklady, bude nucena odejít. Dnes vedle sebe ještě bydlí bohatí i chudí lidé a je to pozitivní hodnota metropole. Může se to ale brzy změnit a Praha bude městem pro bohaté,“ řekl Ondřej Boháč.

Praha bude stavět byty pro učitele a policisty

Z toho důvodu magistrát plánuje obnovit výstavbu městských nájemních bytů. Už v květnu letošního roku schválili radní hlavního města manuál, podle kterého se obecní byty budou stavět. Výsledek ale v příštím roce vidět ještě nebude, tvrdí Boháč.

„Chceme, aby se zvyšoval podíl nájemního bydlení, protože je to cesta, jak udržet v Praze potřebné profese, například učitele, záchranáře nebo policisty. Je potřeba, aby měli šanci bydlet přímo ve městě, a ne daleko za ním z důvodu vysokých nákladů na bydlení,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Ondřej Boháč.

Nová bydlení ve vlastnictví města se ale v současnosti skoro nestaví. Za celé období let 2011–2018 byla na území Prahy dokončena výstavba jen 472 obecních bytů.

V roce 2019 pak mělo město ve správě kolem třiceti tisíc bytů, což je přibližně 5 procent z celkového počtu bytových jednotek v hlavním městě.

V přepočtu na jeden obecní byt tak připadalo v Praze 42 obyvatel.

V jiných evropských metropolích je toto číslo výrazně nižší, například v Curychu nebo Vídni je to méně než 10 obyvatel. Oproti Praze si více bytů udrželo i Brno, ve kterém připadá jeden obecní byt na 13 obyvatel.

V letošním roce se situace oproti roku 2019 nezlepšila, spíše naopak. Městské části totiž podle Boháče v rozprodeji obecních bytů pokračují a zásoby bytového fondu se za poslední tři roky ztenčily o další přibližně dva tisíce bytů.

„Je potřeba si v této souvislosti nastavit jasná pravidla, protože není možné rozprodávat bytový fond. Naopak musíme držet byty pro nájemní bydlení, a to zejména pro profese, které je třeba udržet ve městě,“ dodal Boháč.

Výstavbu pražských obecních bytů, jež mají sloužit především pro nájemní bydlení, zařídí Pražská developerská společnost (PDS), která má v současné době v plánech přípravy přibližně tři sta bytových jednotek.

PDS bylo rozhodnutím pražského zastupitelstva předáno k hospodaření více než 400 000 m2 pozemků ve vlastnictví metropole, na nichž se počítá s výstavbou 6 000 až 8 000 bytů v horizontu 10 let.

Přehled projektů PDS:

Bytový dům Vršovická, Praha 10

  • 100–140 městských nájemních bytů + maloobchodních jednotek v přízemí budovy.

V Botanice, Praha 5

  • Městský blok s 45–60 bytovými jednotkami a službami v přízemí.

Ládví, Praha 8

  • Experimentální projekt modulární bytové výstavby se zachováním parkovacích kapacit v lokalitě s až 40 městskými nájemními byty.

Bytový dům Palmovka – Zenklova, Praha 8

  • Polyfunkční dům s 50 městskými nájemními byty a plochami pro maloobchod a administrativu.

Bytový dům Nový Zlíchov, Praha 5

  • Menší projekt s cca 30 byty.

Na Hutích – školka, Praha 14

  • Stavba občanské vybavenosti, nutná akce pro další rozvoj většího území.

Zdroj: Portál hlavního města Prahy

Reklama

Doporučované