Hlavní obsah

Realitní kolotoč se roztáčí. Nemovitosti letos výrazně podraží, říká makléř

Agenda SZ Byznys s realitním makléřem Archer Reality Františkem Kroupou.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Až o milion korun dražší. Češi, kteří se chystají na pořízení vlastní nemovitosti, čekají, až sazby hypoték klesnou pod čtyři procenta. Levnější úvěrové financování odstartuje novou realitní jízdu.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Realitní trh má za sebou dva roky ovládané drahým financováním. Vysoké úrokové sazby v kombinaci s pravidly České národní banky pro získání úvěru na bydlení velkou část kupujících donutily investici více rozvažovat a počítat, zda se skutečně vyplatí.

Celkově trh z pohledu poptávky klesal ve srovnání s rekordním rokem 2021 o desítky procent.

Letošek bude podle Františka Kroupy, realitního makléře ze společnosti Archer Reality, probíhat ve znamená razantního růstu, a to nejen z pohledu kupujícího.

„Významný nárůst čeká realitní trh z pohledu poptávky, ale také z pohledu prodávajících. V posledních dvou letech bylo realizováno obecně méně zakázek. Bylo vidět, že také prodávající vyčkávali na příznivější období,“ říká František Kroupa v Agendě SZ Byznys. Právě zmenšení celého trhu značně přispělo k tomu, že cena bydlení klesla za toto období v průměru jen velmi málo.

Ačkoliv už nyní je rostoucí zájem uzavírat nové transakce podle jeho zkušeností dobře cítit, investoři ještě vyčkávají.

„V momentě, kdy klesnou úrokové sazby hypoték pod čtyři procenta, jsem přesvědčen, že teprve začne ten správný kolotoč a trh se znovu naplno rozběhne,“ říká realitní makléř v rozhovoru pro SZ Byznys.

Nemovitosti, ať už byty, nebo rodinné domy, začnou opět zdražovat.

„Když máte hlad, jednou se najíst musíte. A nyní trh hladoví. Vidíme, že lidé chtějí nakupovat a hledají nové bydlení. Je jasné, že bydlení začne opět zdražovat. Myslím si, že jen v letošním roce mohou nemovitosti zdražit o 12 až 15 procent,“ uvedl Kroupa.

Až o milion dražší

V praxi by na průměrné ceně bytu o 50 metrech čtverečních v Praze zvýšení ceny znamenalo rozdíl téměř milion korun. Ještě na konci loňského roku by takový byt stál zhruba šest milionů korun. Při zdražení o 15 procent by se cena zvýšila na 6,9 milionu korun.

Konkrétní vývoj podle jeho slov významně ovlivní kroky České národní banky a také konkurenceschopnost tuzemských bank. „Rozhodující bude, jak na sebe budou banky reagovat a jak rychle se klient dostane k výhodné hypotéce,“ dodává realitní expert v pořadu Agenda.

Koupit nemovitost? Raději dříve než později

Právě očekávané zdražování cen nemovitostí je podle Františka Kroupy důvodem, proč je výhodnější investovat do bydlení ještě před snížením úrokových sazeb pod zmíněná čtyři procenta.

„Pokud si za současných podmínek kupující vezme hypoteční úvěr s fixací na tři roky, zaplatí sice více na úrocích, může ale v tuto chvíli zároveň ušetřit na výhodném nákupu, a to výrazně více, než by ušetřil na levnější hypotéce. Rozdíl může tvořit i desítky procent,“ uvádí expert.

Zdražení nemovitostí podle jeho slov čeká plošně celé Česko, ale na nejvýraznější růst se musejí připravit hlavní město a lokality, ve kterých je dostatek práce.

„Příkladem může být Humpolec, kde vznikají nové podniky a ceny tam začaly rychle stoupat. Myslím si, že také sever Česka začíná být investičně velmi zajímavý. Také ve městech, jako jsou Ústí nad Labem nebo Chomutov, postupně začnou růst ceny bydlení,“ popisuje očekávání realitní makléř.

Výjimky, které se vyhnou plošnému zdražení, budou pouze nemovitosti, které mají problém.

„Mnoho klientů v dnešní době sleduje, zda nemovitosti mají vyhovující energetickou náročnost. Vysoká spotřeba může být příkladem problému, který sníží atraktivitu nemovitosti,“ říká František Kroupa.

„Důležitou otázkou je také určitá budoucnost lokality, urbanismus. Velká část klientů nyní řeší budoucí infrastrukturu a čeká například na stavbu rychlodráhy nebo nové silnice. To by měl být zároveň impulz pro realitní makléře, o co se více při prodeji nemovitosti zajímat,“ dodává.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované