Hlavní obsah

Česká firma instaluje firmám chytré lednice. Nahrazují drahé kantýny

Agenda SZ Byznys s ředitelem společnosti Eat Smart Liborem Hubíkem.Video: Šimon Felenda, Seznam Zprávy

Technologie vyvinutá Čechy nemá v Evropě obdoby, říká šéf firmy Eat Smart. Chytré lednice na jedno kliknutí v telefonu poskytnou zaměstnancům teplé jídlo od profíků. Portfolio zákazníků se rozšiřuje i na úřady, nemocnice i školy.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká společnost Eat Smart přišla s chytrým řešením, díky němuž firmy nahrazují kantýny chytrými lednicemi. Za rok a půl fungování se podařilo firmě instalovat lednice více než sedmdesáti klientům včetně například podniků, jako jsou DHL či SAP. Mezi další zákazníky patří také školy a nemocnice. Podle dat dodavatele chladniček jejich zákazníci ušetří až 7,5 milionu korun ročně.

„Vycházeli jsme z reálných dat na Perfect Canteen. Při výměře kantýny 600 metrů čtverečních skutečně úspora odpovídá této částce. Naše lednice jsou i v závodech fungujících čtyřiadvacet hodin denně. Úspora probíhá na straně prostoru, energií či vydavatelů jídel,“ vypočítává pro SZ Byznys ředitel společnosti Eat Smart Libor Hubík.

Proces „chytrého“ stravování ve společnostech či nemocnicích funguje tak, že zaměstnanec si v aplikaci vybere jídlo, vyšle lednici pokyn a chladnička mu vydá oběd, který pak stačí jenom ohřát a sníst. Lednice samotné upozorňují dodavatele jídel, aby ji doplnili, když některá položka dochází. Ti naloží další uvařené a chlazené porce do auta a po doražení ke klientovi stroj doplní. V lednicích jsou tak Eat Smart porce již hotové. Zaměstnanci je stačí ohřát. Jde tedy o kompromis mezi regulérní kantýnou, která je ale drahá a potřebuje prostor i zaměstnance, polotovarem koupeným v obchodě a kvalitním obědem vařeným v profi kuchyni respektovaným kuchařem.

„Tlak na efektivnější stravování ve společnostech roste. Přicházíme s řešením, které spojuje technologie s našimi vlastními jídly. Ta vaří naši kuchaři pod vedením šéfkuchaře a ambasadora naší značky Filipa Sajlera. Toho mohou lidé znát například z pořadu Kluci v akci,“ popisuje relevanci produktu Hubík.

Za velký benefit pro zaměstnavatele a zaměstnance považuje šéf Eat Smart rychlost a jednoduchost řešení. Pokud je instalované v konkrétní firmě, což v podstatě znamená přivezení, naplnění a zapojení lednice, zaměstnanci mají po dobu 24 hodin denně k dispozici jídlo. To vydrží konzumovatelné po dobu jedenácti dnů. Jídelníček obměňuje Eat Smart každých osm dní.

„Máme menu od české klasiky po italské těstoviny a saláty. Po zaměstnanci to chce jenom vybrat si jídlo a zmáčknout tlačítko. Lednice už zprocesuje zbytek. To se vyplácí především v provozech fungujících konstantně 24 hodin denně a pro firmu je neekonomické držet kantýnu. V aplikaci si můžete i najít, kolik jídel v lednici zbývá,“ říká šéf Eat Smart.

Jídlo podle něj neztratí v lednici ani nutriční hodnotu, protože společnost zvolila metodu vaření „cook and chill“. Uvaří se bez dalších konzervantů a hned po dokončení se zakonzervuje. Díky tomu si udrží chuť, nutriční hodnotu i trvanlivost.

Rozsáhlé šetření

Provoz firemní či školní kantýny stojí podle dat Eat Smart v průměru přes 8 milionů ročně. Řešení od české společnosti naproti tomu zhruba 918 tisíc. I díky finančnímu parametru se Hubíkově společnosti daří nabírat nové zákazníky. Za rok a půl od založení firmy počet instalovaných chladniček vystoupal na 70 a desítky dalších klientů nyní čekají na dodání své vlastní lednice.

„Denně dostáváme pozitivní zpětnou vazbu. Mezi naše klienty patří firmy z oblasti automotive zaměstnávající tisíce lidí, jimž se nevyplatí provozovat na směnný provoz kantýnu. Mezi nimi mohu jmenovat například společnost Vite. Pak máme dobrou spolupráci i v dalších segmentech s firmou DHL, Dodo nebo SAP,“ vypočítává Hubík.

A záběr Eat Smart roste. Nyní to zkouší na školách, v nemocnicích i na úřadech. Ambice společnosti se neomezují jen na Českou republiku, ale časem plánují i expandovat do dalších států Evropy.

„Plány máme obrovské. Před dvěma měsíci jsem byl na výstavě v Paříži, kde se prezentovaly projekty z naší oblasti a řešení podobné našemu jsem tam nenašel. Do budoucna se chceme rozkračovat po střední Evropě a pak dál. Jsem hrdý na to, že nabízíme vysloveně české řešení. Technologii jsme vyvinuli u nás a nyní ji v tuzemsku i instalujeme,“ dodává Hubík.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Doporučované