Hlavní obsah

Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Index spotřebitelské důvěry vyskočil na nejvyšší hodnotu od října 2021. Projevuje se menší inflace, obavy z budoucnosti ustupují i u podniků.

Článek

Češi se cítí ekonomicky silnější, špatná nálada ustupuje. Ukázala to pravidelná měsíční várka dat Českého statistického úřadu, postavená na dotazování spotřebitelů ohledně jejich finanční situace, ochoty utrácet a celkového dojmu z vývoje ekonomiky.

Výsledný ukazatel – index spotřebitelské důvěry – se v březnu zvedl potřetí za sebou a vyskočil na nejvyšší hodnotu za tři a půl roku. Aktuálně činí 99,9 bodu, což je o deset bodů výš, než činil loňský průměr. Ekonomové berou čísla s rezervou, protože pořád nejsou na úrovni před covidem, ale tři posuny v řadě a viditelné zlepšení proti loňskému roku popisují jako nadějnou zprávu.

„Indikátor důvěry domácností se sice stále nachází pod úrovní příznivějších let 2015 až 2019 a v tomto ohledu je stále v mírném krizovém módu, již se ale dostal ze svých historicky nejhorších úrovní a naznačuje tak, že současnou situaci tuzemské domácnosti již nevnímají natolik negativně,“ uvedl k novým číslům Jakub Seidler z České bankovní asociace.

Šetření stojí na dotazníku, ve kterém vzorek lidí napříč populací popisuje vlastní finanční kondici, vyhlídky do budoucna, pocity z celkového ekonomického vývoje a plánované nákupy. Dotazník obsahuje obecné otázky (například jaký vývoj inflace tazatel očekává v nadcházejícím roce) i konkrétní dotazy směřující na utrácení v dané domácnosti – třeba zda domácnost uvažuje o koupi auta nebo zvelebení bytu.

Větší optimismus se projevil hlavně v otázkách týkajících se očekávané finanční situace dotazovaných domácností v následujícím roce. Výsledky naznačují, že zlepšení souvisí s poklesem inflace zpátky k někdejšímu normálu kolem dvou procent – a s tím, že aspoň část Čechů věří v šanci na opětovný růst kupní síly mezd, která se ještě loni kvůli vysoké inflaci držela pod úrovní před covidem.

Vedle domácností statistici sledují také náladu v průmyslu, službách, obchodu a stavebnictví. Všechna čtyři odvětví vykazují nyní zlepšení, ale ne tak výrazné jako u domácností. Souhrnný index za všechny firmy a podnikatele stoupl v březnu o tři body na 93 bodů, což je ale stále těsně pod průměrnou úrovní 93,8 bodu v loňském roce.

Reklama

Doporučované