Hlavní obsah

Dejte na střechu soláry, radí lidem PRE. Sama investuje ve velkém

Pavel Elis ve studiu SZ Byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská energetika chystá masivní investice do obnovitelných zdrojů. Do roku 2030 se chce dostat na 300 megawattů z vlastních „zelených“ elektráren. Solární park o výkonu 22 megawattů má vzniknout na bývalém dolu na Sokolovsku.

Článek

Pražská energetika (PRE), třetí největší obchodník s energiemi v zemi, patří mezi významné hráče v solární branži. Provozuje i několik větrníků. Celkově vlastní obnovitelné zdroje o výkonu 30 megawattů. Chce jít ale mnohem dál.

„Chtěli bychom tento výkon zdesetinásobit na 300 megawattů do roku 2030. Máme už rozpracované projekty na nejbližších tři roky na prvních 60 až 70 megawattů výkonu, který by měl přirůst za pomoci Modernizačního fondu,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys generální ředitel Pražské energetiky Pavel Elis.

Nejen obchod

Dosavadní portfolio obnovitelných elektráren PRE tvoří 26 megawattů ve fotovoltaice a 4 megawatty ve větrných zdrojích.

Přestože jako obchodník má PRE klientskou základnu především v Praze a Středočeském kraji, její obnovitelné elektrárny jsou rozmístěny po celé republice, kromě středních, západních a jižních Čech také na Moravě. „Tyto zdroje jsme vesměs zakoupili od jiných provozovatelů a vyrobeny byly v letech 2009 až 2010,“ doplňuje mluvčí PRE Petr Holubec.

Solární instalace má firma i v hlavním městě, kde je v minulých letech budovala sama. Jde jednak o pozemní soláry, například na pozemku rozvodny PRE ve Lhotce. A dále o střešní instalace, třeba na ploché střeše administrativní budovy PRE v Praze 10.

Další soláry chce firma podle Elise stavět na střechách i na zemi – především na takzvaných brownfieldech (pozemcích po průmyslové výrobě či těžbě nebo v energetických a průmyslových areálech). „Problém střešních instalací je, že kapacita střech je poměrně omezená,“ vysvětluje Elis.

Nové Sedlo

Nejbližší solární plány PRE představuje rozšíření stávající téměř čtyřmegawattové elektrárny Pozorka u Kladrub o další megawatt. A dále výstavba nového 16megawattového solárního parku v Přimdě na Plzeňsku, kde už firma vyřizuje stavební povolení.

Vůbec největší připravovaný projekt PRE je ale solární park Nové Sedlo o výkonu 22 megawattů na pozemku po ukončené těžbě uhlí na Sokolovsku. „Jde o typický brownfield, na kterém spolupracujeme se Sokolovskou uhelnou,“ doplňuje mluvčí Holubec.

Podobně chce firma využít i vlastní pozemky, především u svých pražských rozvoden. Tedy tak, jak to už udělala na Lhotce. „Sledujeme i další možnosti, především v lokalitách mimo Prahu, ale narážíme na neúměrně vysoké ceny pozemků,“ dodává mluvčí.

PRE předpokládá, že pětinu až čtvrtinu nákladů na výstavbu svých obnovitelných zdrojů pokryje z dotací z Modernizačního fondu. Celkové investiční náklady na chystané projekty zatím podle šéfů firmy nelze uvádět, protože se jejich výše může měnit v závislosti na délce výstavby i dalším vývoji inflace.

Podle ředitele Elise je výstavba obnovitelných zdrojů i pro spotřebitele cestou, jak zmírnit současný nárůst cen elektřiny. „I pro drobné investory určitě dává smysl stavět soláry na střechách,“ říká.

Problém je, že kapacity dodavatelských firem jsou dnes tak vyčerpané, že se na objednané instalace čeká i přes půl roku. Cena navíc stále setrvale stoupá. Efekt obnovitelných zdrojů je přitom omezený. „Mohou zmírnit nárůst cen, ale nikdy je nevrátí na úroveň z předchozích let,“ podotýká šéf PRE Pavel Elis.

Celý rozhovor, v němž Pavel Elis mluví o dalším vývoji cen a komentuje možné nástroje na snížení dopadů na spotřebitele, vám nabídneme o víkendu.

Reklama

Doporučované