Hlavní obsah

Cena bitcoinu přesáhla 68 000 dolarů, blíží se dosavadnímu maximu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Bitcoin letos posílil o 50 procent. Většina nárůstu přišla v posledních několika týdnech, kdy prudce vzrostl příliv do fondů ETF na spotový bitcoin obchodovaných ve Spojených státech.

Článek

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin v noci na úterý přesáhla hranici 68 000 dolarů (1,59 milionu korun). Ještě více se tak přiblížila dosavadnímu maximu z listopadu 2021, kdy se dostala do těsné blízkosti 69 000 dolarů. Bitcoin posiluje, protože investoři do této co do tržní hodnoty největší kryptoměny neváhají vkládat stále další peníze.

V úterý se bitcoin během asijského obchodování vyšplhal až na 68 828 dolarů. Byl tak jen kousek od historického maxima 68 999,99 dolaru, na které vystoupal v listopadu 2021.

Fondy ETF na spotový bitcoin byly ve Spojených státech schváleny na začátku tohoto roku. Jejich spuštění otevřelo cestu k této kryptoměně novým velkým investorům a znovu zažehlo nadšení a dynamiku, která připomíná náběh na rekordní úrovně v roce 2021.

„Je to kryptománie 4.0 a myslím, že pokud budeme i nadále svědky poměrně nízké volatility dluhopisů a sazeb, mohlo by to pokračovat. Na trh se rozhodně vkrádá něco jako iracionální chování,“ řekl agentuře Reuters analytik Kyle Rodda ze společnosti Capital.com.

V českých korunách a v poměru k euru a britské libře je už bitcoin nejdražší v historii. Posilují i další kryptoměny, druhý největší ether má kolem 7:45 SEČ k dobru 7,4 procenta a podle specializovaného serveru CoinDesk se prodává za 3719 dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované