Hlavní obsah

ČEZ vydělal skoro 30 miliard, většina připadne státu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Provozní zisk firmy klesl o pět procent na 125 miliard, čistý výdělek činil skoro 30 miliard. Firma navrhuje dividendu 39 až 52 korun, záležet bude na vládě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vysoké ceny elektřiny loni zajistily firmě ČEZ mimořádně dobrý rok. Hrubý provozní zisk (EBITDA) podruhé v historii překonal sto miliard korun, většina výdělku skončí ve státní pokladně formou dividend a mimořádných daní.

Čistý zisk dosáhl 29,6 miliardy korun. Oproti mimořádnému roku 2022, kdy ČEZ vydělal rekordních 81 miliard, je to výrazný pokles, jinak ale jde o nejlepší výsledek od roku 2013. „I přes mimořádná zdanění jsme v roce 2023 dosáhli nejvyššího zisku za posledních 10 let s výjimkou mimořádného roku 2022,“ uvedl k výsledkům šéf ČEZ Daniel Beneš.

Výnosy firmy stouply díky zdražení proudu o 18 procent na 341 miliard. Provozní zisk (EBITDA) ale mírně klesl kvůli tomu, že předloni ho zvedly nadstandardní příjmy z obchodování, které se už loni nepodařilo zopakovat.

Ukazatel EBITDA udává zisk v širším pojetí, předtím než firma zaúčtuje odpisy, zaplacené úroky a daně, používá se k popisu toho, jak je podnik doopravdy výkonný. Letos ČEZ podle nově zveřejněného odhadu očekává EBITDA na úrovni 115 až 120 miliard a očištěný čistý zisk ve výši 25 až 30.

Čistý zisk bude nejspíš znovu menší o mimořádnou wind-fall daň, u které dříve ministr financí Zbyněk Stanjura naznačoval možné zrušení pro letošní rok, protože vláda už na druhé straně z rozpočtu nevyplácí jako loni dotace na udržení cenových stropů. V koalici ale převažuje názor, že zdanění má trvat dál podle původního plánu až do roku 2025. To kritizují minoritní akcionáři ČEZ, podle kterých už loňská čísla ukazují, že wind-fall daň platí v Česku skoro celou jen ČEZ, a požadují, aby se firma dělila o zisky se všemi akcionáři formou vyšší dividendy.

„Náklady na odvody z nadměrných tržeb výroby dosáhly 10 miliard korun, daň z neočekávaných zisků 30 miliard,“ uvedl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Letošní dividendu firma odhadla na 39 až 52 korun na jednu akcii. Odhad je postaven na firemní dividendové politice, podle které ČEZ dříve odváděl nanejvýš 80 procent zisku. Loni stát coby většinový vlastník rozhodl o vyplacení sta procent. Kdyby se to opakovalo i letos, dividenda by mohla činit kolem 70 korun a stát by získal dalších 25 miliard korun.

Vedle čistého zisku 29,6 miliardy ještě firma uvádí očištěný čistý zisk na úrovni 34,8 miliardy. Rozdíl tvoří zejména odepsání části hodnoty Severočeských dolů „v důsledku významného zhoršení tržních podmínek pro budoucí výrobu elektřiny z uhlí“, uvedla firma v tiskové zprávě.

Reklama

Doporučované