Hlavní obsah

Čína se přestala bát covidu a asijské akcie vyrazily vzhůru

Foto: Shutterstock.com

Na asijských akciích od začátku roku panuje optimismus. Ilustrační foto.

Reklama

Čínská vláda po téměř třech letech uvolňuje přísná protikoronavirová opatření, která dusila ekonomický chod země. A rozhodnutí Pekingu se ihned projevilo na asijských akciích. Ty zahájily nový rok solidním růstem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Asijské akciové indexy jsou na dobré cestě vstoupit do dlouhodobějšího býčího (rostoucího) trhu. Ten je definován jako růst o dvacet a více procent od posledního minima. Pozitivní nálada na tamních burzách přichází poté, co Čína zrušila přísná protipandemická opatření. Slabší americký dolar zároveň přilákal investory zpět do regionu.

Asijsko-pacifický index MSCI Asia od začátku roku nabral dech a od svého minima z 24. října se již zotavil o více než 20 procent. To je poměrně svižná otočka, vezmeme-li v úvahu, že od svého vrcholu z počátku roku 2021 do loňského října, se index propadl přibližně o 40 procent, jak připomněla zpravodajská agentura Bloomberg.

Čína totiž nastolila tvrdou politiku nulové tolerance vůči koronaviru, což znamenalo omezení provozu továren, pohybu dělníků i zboží. To se samozřejmě negativně podepsalo na akciích velkých firem, které trpěly propadem poptávky. Čínské akcie, které mají po Japonsku druhou největší váhu v asijském indexu, ale začátkem listopadu obrátily směr, protože se v zemi začaly projevovat známky upuštění od protipandemických opatření.

Býčí trh

  • Býčí trh je termín používaný pro růst cen na akciových trzích. Býčím trhem lze obvykle označit situaci, kdy cenové zisky akcií z posledního minima překonají 20 procent. Býčí trhy obvykle probíhají, když ekonomika posiluje, nebo je již silná.
  • Fenomén býčího trhu je pravděpodobně pojmenován podle způsobu, jímž býk útočí – při útoku nabírá svou oběť na rohy směrem vzhůru.

Zdroj: Investopedia

Výkonnější než akcie v USA

V letošním roce zatím asijský hlavní index vzrostl o více než šest procent, čímž svým výkonem překonává americký index S&P 500 o necelých pět procentních bodů. V loňském roce se přitom oba indexy propadly přibližně o 19 procent, což byl jejich nejhorší výkon od roku 2008, připomíná zpravodajská CNBC.

„Růst je rychlý a zběsilý, takže můžeme očekávat určité vybírání zisků,“ uvedla pro Bloomberg Charu Chananaová, senior stratéžka společnosti Saxo Bank. Dodává, že určitým rizikem pro asijské akcie je zpřísňování měnové politiky japonskou centrální bankou, která může další růst akcií přibrzdit. Stále však podle ní existuje možnost, že asijské trhy letos svým výkonem překonají své globální protějšky.

Akcie v Číně tak zahájily rok 2023 silným vzestupem poté, co se po většinu loňského roku nacházely v sestupné spirále kvůli obavám z ekonomických dopadů koronavirových omezení. Zmírnění regulačních rizik a další podpůrná opatření na oživení problémového sektoru nemovitostí však dodaly trhu další impuls a pomohly i akciím.

Index čínských akcií kótovaných v Hongkongu pak roste od počátku roku přibližně o osm procent. Z jednotlivých titulů si významné zisky připisují technologické firmy. Na špici najdeme společnost Alibaba s růstem o více než 25 procent.

Novou krev do žil vlil nejen Alibabě stranický tajemník Čínské lidové banky (centrální banka Číny) Guo Shuqing, podle jehož slov se krize v technologickém sektoru blíží ke konci, čímž investorům dodal potřebnou důvěru.

Podle analytiků se investoři v Číně připravují na další zisky a očekávají, že na pozitivní vlně se svezou i akcie firem ze sektoru spotřebního zboží. Akcie v Asii by obecně mohly těžit mimo jiné i z toho, že americká centrální banka (Fed) zpomalí tempo zvyšování úrokových sazeb.

„Domnívám se, že akcie po loňském propadu nyní trvaleji porostou, protože zlepšení ekonomického výhledu v regionu poskytuje prostor pro další růst,“ řekl pro Bloomberg Bunny Lam, výkonný ředitel společnosti CEB International Investment.

Čína poroste

Zrušení přísných protipandemických opatření v Číně přišlo dříve, než mnozí analytici čekali. Například banka Goldman Sachs varuje, že uvolnění krátkodobě povede k nedostatku pracovní síly a narušení dodavatelských řetězců. Ekonomové na druhou stranu očekávají, že krok Pekingu bude mít pozitivní dopad na hospodářský růst Číny v letošním roce.

Navzdory obavám z dopadů zmírnění opatření v krátkodobém horizontu jsou ekonomové optimističtější, co se týče dlouhodobého ekonomického růstu země.

„Zlepšená očekávání růstu v roce 2023 by mohla převážit nad nepříznivými faktory, jako je zhoršení obchodní bilance zboží a služeb,“ uvádí se v poznámce Goldman Sachs.

Poslední vývoj podporuje předchozí prognózy investiční banky, podle nichž čínská ekonomika v roce 2023 vzroste o 5,2 procenta. Poslední výhled banka revidovala v polovině prosince, kdy zvýšila svou prognózu celoročního růstu na rok 2023 z předchozího odhadu růstu o 4,5 procenta. Firma dodala, že opětovné otevření trhu v zemi je pozitivní i pro čínský jüan.

Reklama

Doporučované