Hlavní obsah

Nával na burzách. Loni na ně vstoupilo nejvíce firem za posledních 21 let

Foto: Shutterstock.com

Na burzy v loňském roce vstoupilo 2 388 společností.

Reklama

Loňský rok byl z hlediska nově příchozích firem na akciové burzy opravdu úspěšným. Na burzy v rámci primárního úpisu akcií (IPO) vstoupilo nejvíce firem za 21 let. Nejzajímavější prodeje akcií se uskutečnily v USA.

Článek

Rekordní maxima na akciových trzích a optimismus ohledně očkování proti koronaviru pomohly loni k boomu nově příchozích společností na burzy po celém světě. Podle údajů společnosti Ernst and Young jich bylo 2 388, tedy nejvíce za posledních 21 let. Objem prodaných akcií v IPO byl dokonce nejvyšší v historii.

Do primárních veřejných nabídek investoři v roce 2021 vložili celkem 453 miliard dolarů, což představuje 67procentní nárůst oproti roku 2020 a více než dvojnásobek oproti úrovni z roku 2019.

Díky uvolněným politikám centrálních bank je na trzích obří množství peněz, které hledá své uplatnění ve světě investic. To v loňském roce umožnilo rekordnímu množství firem úspěšně vstoupit na burzu. Největší zájem byl o technologické společnosti
Štěpán Křeček, ekonom BHS

Firmy, které vstupovaly na burzu, působí převážně v technologickém sektoru a technologická burza Nasdaq tak zaznamenala nejvíce IPO ve srovnání s jinými globálními burzami. Mezi významné IPO loňského roku patří firmy s elektrickými vozidly Rivian a Lucid Group.

„Díky uvolněným politikám centrálních bank je na trzích obří množství peněz, které hledá své uplatnění ve světě investic. To v loňském roce umožnilo rekordnímu množství firem úspěšně vstoupit na burzu. Největší zájem byl o technologické společnosti,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Na amerických burzách NYSE a Nasdaq prodaly firmy akcie za přibližně 155 miliard dolarů. Dalších asi 144 miliard dolarů od investorů vybraly v roce 2021 takzvané SPAC společnosti, tedy společnosti založené čistě s úmyslem veřejného obchodování na burze.

„Skvělé výsledky jsme zaznamenali v Evropě, kde se počet IPO za rok více než zdvojnásobil na 485. Objem nových emisí se přitom dokonce téměř ztrojnásobil na 81,1 miliardy dolarů. Nejvíce IPO bylo zaznamenáno v Číně (včetně Hong Kongu). Celkem jich bylo 593. Nicméně tamní objem nových emisí vzrostl jen o 3 procenta na 122,8 miliardy dolarů,“ dodává ekonom Křeček.

Vůbec největším loňským IPO byl prodej akcií společnosti Rivian, která vyrábí elektromobily. Její vstup na burzu jí od investorů přinesl takřka 12 miliard dolarů, a jednalo se tak o největší IPO od roku 2014.

Co se týče výhledu kolem IPO pro letošní rok, bude podle Ernst and Young záležet na několika faktorech, které mohou ovlivnit aktivitu nově příchozích firem na burzy. Ve hře je kombinace geopolitického napětí, inflačních rizik a nových vln a variant probíhající pandemie koronaviru, které brání úplnému oživení ekonomiky.

Tabulka níže zobrazuje deset nejvýkonnějších amerických burzovních nováčků z roku 2021 s tržní kapitalizací alespoň jedné miliardy dolarů. Všechny údaje o výkonnosti jsou k 15. prosinci. Procentuální výnos akcie je počítán od otevírací ceny v první den obchodování.

Reklama

Doporučované