Hlavní obsah

Nikl za dva dny zdražil o 250 procent, Londýn zastavil obchodování

Foto: Shutterstock.com

Nikl výrazně zdražil, Londýn zastavil obchodování. Ilustrační foto.

Reklama

Cena niklu na londýnské burze kovů za dva dny vyskočila o 250 procent, což je největší cenový pohyb, jaký kdy tato burza zaznamenala. Za růstem cen stojí obavy z významného narušení dodávek z Ruska.

Článek

Londýnská burza kovů (LME) v úterý zastavila obchodování na trhu s niklem poté, co cena tohoto kovu extrémně zdražila. K růstu přispívají zejména obavy z toho, že dojde k narušení dodávek z Ruska kvůli finančním sankcím, které způsobily doslova nákupní horečku. Obchodování je pozastaveno minimálně po celé úterý.

Rusko se na celosvětových dodávkách niklu podílí zhruba deseti procenty. Nikl se používá hlavně při výrobě nerezové oceli a baterií do elektromobilů. Cena niklu vzrostla za poslední dva dny až o 250 procent a dosáhla rekordních hodnot nad 100 000 dolarů za tunu.

Za takto prudkým nárůstem ceny stojí podle agentury Bloomberg takzvaný „short squeeze“.

Trhy s kovy rovněž vyděsila zpráva, že Spojené státy a jejich evropští spojenci se zabývají myšlenkou zákazu dovozu ruské ropy.

Short squeeze

Při short squeezu dochází k tlaku na investory spekulující na pokles ceny investičního aktiva. V první fázi se skupina investorů rozhodne nakupovat aktivum, a tím zvýší cenu. Po výrazném růstu postupně dochází investorům spekulujícím na pokles (prodej nakrátko) trpělivost a kvůli obavám z rostoucích ztrát začínají uzavírat své krátké pozice.

Tedy kupují aktivum za aktuální cenu, aby ho raději vrátili zpět dřív, než se jeho cena vyšplhá ještě výš. Pokud však majitelé aktiva drží a investorovi neumožní nakoupit aktivum zpět, dále tím navyšují tržní cenu. To vyvolává další růst poptávky po aktivu a cena se dál rychle zvedá. To začíná trápit už i ty nejurputnější investory sázející na pokles, kteří jsou pak vlivem obrovských ztrát nuceni zavřít své pozice a na trhu nakupovat aktivum za nafouknuté ceny.

Zdroj: Investice.cz

Reklama

Doporučované