Hlavní obsah

Americký regulátor žaluje kryptoměnovou burzu Coinbase, akcie padají o pětinu

Foto: Shutterstock.com

Americká burzovní komise žaluje kryptoměnovou burzu Coinbase.

Reklama

Americká burzovní komise žaluje kryptoměnovou burzu Coinbase, kterou viní z porušení pravidel pro registraci. Už v pondělí komise zažalovala burzu Binance.

Článek

Akcie společnosti Coinbase se v úterý propadají přibližně o 20 procent na cenu 48 dolarů za kus poté, co americký regulátor Securities and Exchange Commission (SEC) podal žalobu na tuto kryptoměnovou burzu. SEC tvrdí, že Coinbase jednala jako neregistrovaná burza a broker.

Regulátor v žalobě podané u federálního soudu tvrdí, že kryptoměnová firma porušila zákon o cenných papírech, protože se před zahájením činnosti v USA u regulátora nezaregistrovala. Úřad konkrétně uvádí, že Coinbase působila jako burza, makléř a clearingová agentura, aniž by se u SEC zaregistrovala.

Clearingová agentura je subjekt, který zprostředkovává finanční transakce mezi účastníky na finančních trzích.

„Údajná pochybení společnosti Coinbase připravila investory o zásadní ochranu, včetně souboru pravidel, která zabraňují podvodům a manipulaci, řádného zveřejňování informací, ochranných opatření proti střetu zájmů a rutinní kontroly ze strany SEC,“ uvedl v prohlášení předseda SEC Gary Gensler.

Podle společnosti Coinbase, největší platformy pro obchodování s kryptoměnami v USA, měla k 31. březnu více než 130 miliard dolarů aktiv, tedy v přepočtu asi 2,86 bilionu korun.

Úterní žaloba SEC přichází den poté, co regulátor postupoval stejně u burzy Binance, největší světové kryptoburzy. Tato žaloba uvádí, že společnost Binance se dopustila podobných přestupků, včetně toho, že i ona se neregistrovala pro obchodování s kryptoměnami jako burza, makléř nebo clearingová agentura.

Nejznámější kryptoměna bitcoin hned v pondělí v reakci na žalobu proti Binance výrazně oslabila. V úterý dopoledne už se stabilizovala, cenový pokles nepřesahoval pět procent a bitcoin se pohyboval kolem 25 740 dolarů (asi 566 tisíc Kč). To je nejslabší hodnota od začátku dubna. V pondělí bitcoin klesl o více než pět procent a zaznamenal nejvýraznější propad od 19. dubna.

Investoři za jediný den vybrali z kryptoměnové burzy Binance kryptoměny zhruba za 780 milionů dolarů (17,2 miliardy Kč). S odkazem na odhad společnosti Nansen o tom v pondělí informovala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované