Hlavní obsah

Bitcoin už je v korunách nejdražší v historii

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Cena bitcoinu se v pátek v korunovém vyjádření dostala na svá historická maxima. Jedna „mince“ stojí přes 1,4 milionu korun.

Článek

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se v pátek obchoduje těsně pod úrovní 62 tisíc dolarů. To je nejvýše od konce roku 2021. Na dosavadní cenové maximum 69 tisíc dolarů se dostal zhruba šest měsíců před výrazným propadem v roce 2022, kdy za rok ztratil téměř dvě třetiny hodnoty.

V korunovém vyjádření je však největší globální kryptoměna nejdražší v historii, a to kvůli slabší koruně vůči americkému dolaru, jejíž kurz je aktuálně kolem 23,42 koruny za dolar. Jeden bitcoin byl po 12. hodině k mání za více než 1,44 milionu korun, čímž překonal nejvyšší hodnotu z listopadu 2021.

Foto: Google Finance, Seznam Zprávy

Nejpopulárnější světová kryptoměna bitcoin v korunovém vyjádření překonala historické maximum.

Růstu kryptoměny pomáhá více faktorů. Americká burzovní komise v lednu svolila, aby se na burze mohlo obchodovat s fondy na spotový bitcoin. Nově schválené investiční fondy obchodované na burze (ETF) tak mohou nakupovat přímo bitcoiny a jejich cena se odvíjí od cenových pohybů této kryptoměny.

Do růstu bitcoinu se promítá také blížící se půlení bitcoinu, takzvaný „halving“, ke kterému dojde v druhé polovině dubna. Při tomto procesu se zhruba každé čtyři roky snižuje odměna pro těžaře bitcoinů na polovinu.

Do oběhu se tak dostává méně bitcoinů, což zpravidla vede k růstu jejich ceny. Těžbou bitcoinů se rozumí proces, při kterém jsou transakce digitálně ověřovány na blockchainu.

Reklama

Doporučované