Hlavní obsah

Dovolené startují a koruna oslabuje. Stahuje ji slabší průmysl

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká měna po dvou svátečních dnech mírně oslabuje. Dolů ji stahují data z tuzemského průmyslu.

Článek

Průmysl v Česku udržoval v posledních čtvrtletích tuzemskou ekonomiku nad vodou. Od začátku letošního roku ovšem přešlapuje na místě, přičemž za měsíc duben výroba meziměsíčně spadla o necelá dvě procenta.

Páteční údaje pak ukázaly, že průmysl meziročně rostl o 1,4 procenta. Výrazně ale ubylo zakázek, jejichž hodnota se meziročně propadla o 4,4 procenta.

Na nepříliš dobré zprávy z domácí ekonomiky reaguje česká koruna v pátek mírným oslabením vůči euru. Kolem desáté hodiny se na devizovém trhu prodávalo jedno euro za téměř 23,90 koruny. Od svého dubnového vrcholu, kdy se kurz nacházel pod 23,20 Kč/EUR, tak česká měna ztrácí zhruba tři procenta.

„Přes domácí svátky se koruna propadla k 23,90 Kč/EUR. To z pohledu několika posledních týdnů je pochopitelně citelné oslabení, ale z pohledu České národní banky se stále jedná o relativně silnou korunu. V rámci boje s inflací by ji Česká národní banka raději viděla na silnějších hodnotách, ale stále o ní hovoříme jako o silné měně,“ uvedl analytik Tomáš Volf z devizové společnosti Citfin.

Páteční probuzení koruny na slabších hodnotách může podle něj dokonce mírně pomoci českým exportérům, kteří za své vyvezené zboží inkasují eura, která následně nutně prodávají do koruny, a díky tomuto pohybu se mohou po delší době podívat do blízkosti 24korunové hladiny.

Podle analytiků ze skupiny ČSOB může svou roli při oslabení koruny sehrát také nárůst averze k riziku na hlavních trzích. „Silná čísla z amerického trhu práce totiž zvyšují pravděpodobnost, že americká centrální banka bude muset zvýšit sazby nejen v červenci, ale také na zářijovém zasedání. To se pochopitelně nelíbí celé paletě rizikových aktiv, včetně české měny,“ napsali.

S jejím kurzem mohou podle nich zahýbat další data z amerického trhu práce, která budou zveřejněna v pátek. „Celková nálada na trzích se může dále zhoršit,“ poznamenali.

V prvním pololetí česká koruna posílila vůči většině měn. K euru zpevnila o 35 haléřů, tedy o 1,5 procenta, k dolaru o 70 haléřů, což představuje tři procenta.

Reklama

Doporučované