Hlavní obsah

Rubl zažívá volný pád. Rusko čekají turbulence, které nemají obdobu

Foto: Shutterstock.com

Rubl nachází historická minima. Ilustrační snímek.

Reklama

Neřízený propad rublu se s pondělním otevřením měnových trhů potvrdil. Ruská měna ztrácí proti dolaru minimálně třetinu hodnoty. Na moskevské burze se možná nezačne obchodovat. Ruská centrální banka dramaticky zvedla úroky.

Článek

Ruský rubl klesl po vyhlášení západních ekonomických sankcí proti Rusku o téměř 30 procent a je na novém historickém minimu vůči americkému dolaru. Informoval o tom zpravodajský web BBC News. Dolar se v pondělí prodával až za 119 rublů, zatímco v pátek jeho kurz oficiálně končil na hodnotě kolem 83 rublů za dolar. Podle některých údajů je hodnota rublu k dolaru slabší dokonce o 50 procent.

„Pro obchodníky a investory ze západních zemí se obchody s rublem už netýkají, protože na konci minulého týdne už většina brokerů a makléřů oznámila svým klientům, že pozastavují obchodování s ruským rublem v obchodních platformách,“ uvedl pro SZ Byznys Ondřej Hartman z tradingového portálu FXstreet.cz.

„Do konce pátečního obchodování tak muselo mnoho obchodníků zavřít veškeré své obchodní pozice na ruském rublu, týkalo se to hlavně největších trhů EUR/RUB a USD/RUB. Jako důvod brokeři uvedli, že poskytovatelé likvidity přestali kompletně kotovat rubl,“ dodává Hartman.

Rubl se v pondělí propadl na historické minimum a dolar vzrostl vůči téměř všem ostatním měnám poté, co západní země vyhlásily nové sankce, aby potrestaly Rusko za jeho invazi na Ukrajinu. Mezi sankcemi je i odpojení vybraných ruských bank od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce.

Moskevská burza zahájila obchodování na devizovém a peněžním trhu o tři hodiny později než obvykle, tedy v 8:00 našeho času. Podle BBC Rusové čekají dlouhé fronty před bankami v obavách, že jim přestanou fungovat bankovní karty nebo že bude stanoven limit na množství hotovosti, kterou si budou moci vybrat.

„Dnes můžeme očekávat, že ruská centrální banka nastoupí na obranu padajícího rublu a bude na trhu silně intervenovat, co bude v jejich zbývajících silách. Bude se snažit pád rublu zastavit tím, že ho bude vykupovat za své devizové rezervy,“ tvrdí Hartman.

Pro ruské trhy to dnes bude doslova noční můra.
Ondřej Hartman, FXstreet.cz

Manévrovací prostor centrální banky se však dramaticky zúžil. „Kvůli sankcím může centrální banka nakládat odhadem jen s jednou třetinou těchto svých rezerv. Může totiž používat prakticky pouze zlato a čínskou měnu jüan. Kvůli sankcím nemůže nakládat s americkými dolary, eury, a dokonce ani s japonskými jeny. Dá se proto očekávat, že jim brzy dojde jejich intervenční síla a k tomu se ještě může velmi silně rozpohybovat čínský jüan, pro ruské trhy to dnes bude doslova noční můra,“ odhaduje Ondřej Hartman, obchodník na měnovém trhu.

Ruská centrální banka se snaží neřízený pád ekonomiky vybrat drastickým zvýšením úrokových sazeb – vyskočily z 9,5 procenta na 20 procent. Pro občany i firmy to bude znamenat, že jim zdraží veškeré úvěry.

Přerušené obchodování

Moskevská burza neobchoduje. Obchodování na ní nezačne dříve než ve 13 hodin středoevropského času. Rozhodnutí o zahájení obchodu oznámí ruská centrální banka dvě hodiny předem.

Banka současně nařídila makléřům pozastavit provádění všech příkazů od zahraničních právnických a fyzických osob k prodeji ruských cenných papírů. Oznámila také, že uvolní 733 miliard rublů z rezerv místních bank tím, že uvolní kapitálovou rezervu vytvořenou na nezajištěné spotřebitelské úvěry a hypotéky.

Reklama

Doporučované