Hlavní obsah

Tip na letní dovolenou: Egypt může letos vyjít až o třetinu levněji

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Letní dovolená v oblíbené turistické destinaci by se o letošních prázdninách mohla vyplatit, děkovat za to Češi mohou egyptské centrální bance. Ta prudce oslabila tamní měnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Egyptská libra je proti koruně od začátku roku na citelně slabších úrovních. Její hodnota spadla vůči koruně o třetinu. Ještě na začátku ledna stála jedna libra 0,72 koruny, dnes je to 0,48 koruny za libru.

Podle egyptského prezidenta Abd al-Fattáh as-Sísího má oslabení kurzu měny pomoci přilákat zahraniční investice ze zemí Perského zálivu a v konečném důsledku tak obnovit ekonomickou stabilitu státu, uvedla agentura Reuters.

Velký výprodej tamní měny spustila začátkem března egyptská centrální banka, která skokově zvýšila hlavní úrokovou sazbu o šest procentních bodů na úroveň 27,25 procenta a zároveň upustila od fixace libry vůči americkému dolaru. To poslalo hodnotu egyptské libry vůči ostatním měnám prudce dolů.

Znehodnocení egyptské měny o desítky procent má více než stomilionové zemi zpřístupnit cestu k miliardovým půjčkám od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Slabá egyptská libra je totiž součástí širších ekonomických reforem, které Egypt zavedl v rámci podmínek dohody s MMF. Na druhou stranu výrazně oslabená měna může zvýšit už tak vysokou inflaci v zemi a zároveň snížit životní úroveň obyvatel.

Až o třetinu levněji

Meziroční inflace v zemi v únoru dosáhla na hodnotu 35,7 procenta. Ceny potravin ve srovnání s loňským rokem stouply zhruba o polovinu. Pro Čechy, kteří se v létě chystají do této země na dovolenou, to ale nemusí být nutně špatná zpráva, vysvětluje analytik Purple Trading Petr Lajsek.

„Letošní dovolená v Egyptě by mohla být pro Čechy velmi výhodná. I přes očekávanou letní inflaci kolem dvaceti procent by díky výhodnému kurzu mohla vyjít dovolená téměř o třetinu levněji než před rokem,“ odhaduje.

Kde si Češi naopak letos připlatí, jsou země eurozóny, kam patří například velmi navštěvované Chorvatsko. Koruna totiž vůči euru v porovnání s loňskem oslabila o téměř pět procent na úroveň 25,13 Kč/EUR.

Češi se však podle Lajska nemusí obávat inflace, ta by měla být v eurozóně minimální. Kolem léta ji analytik očekává lehce nad dvěma procenty. Ač se v oblíbených turistických oblastech mnohdy v létě zvyšují ceny, tak by podle něj neměly být výrazně vyšší než loni.

Reklama

Doporučované