Hlavní obsah

Umělecké aukce ovládla slavná trojka. Sedm miliard by na ni nestačilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, Seznam Zprávy

Pablo Picasso v roce 1908. Ilustrační foto.

Reklama

Letošní aukce vynesly méně než v roce 2022, přesto se dva obrazy prodaly za více než 100 milionů dolarů. První příčku obsadil Picasso, Klimt má v první desítce, kde jsou letos výhradně díla z 20. století, dva „zářezy“.

Článek

„Vím o něm, že je to pofrancouzštěný Španěl, říká se mu otec kubismu, ale to je tak všecko,“ shrnuje své vědomosti o Pablu Picassovi Oldřich Nový ve filmu Světáci, když ukazuje třem fasádníkům, kteří se k němu přišli naučit, jak se správně chovat ve vybrané společnosti, že přílišné znalosti mohou být gentlemanovi spíše na obtíž.

Jak by se na takovou charakteristiku díval sám umělec, nevíme, zato je ale známo, že se jeho díla velmi dobře prodávají. Svědčí o tom i právě končící rok, kde jeden z jeho obrazů obsadil pomyslnou první příčku.

Femme à la montre (Žena s hodinkami, 1932) vynesla v podzimní aukci newyorské pobočky Sotheby’s 139,4 milionu dolarů, a stala se tak druhým nejdráže prodaným obrazem „otce kubismu“ v historii.

Druhé místo obsadila Dame mit Fächer (Dáma s vějířem, 1917) od Gustava Klimta, kterou v londýnské pobočce Sotheby’s přiklepli novému majiteli za 85,3 milionu liber. Podle pořádající aukční síně šlo o nejvyšší cenu dosaženou za umělecké dílo v evropské aukci.

Pokud by šlo o sportovní závod, bronzovou medaili by si letos odnesl Claude Monet, jehož obraz Le bassin aux nymphéas (Jezírko s lekníny, 1919) se v Christie’s v New Yorku prodal za 74 milionů dolarů.

Ze čtyř miliard na 2,5

Rok korekce. Tak označil letošní rok z pohledu trhu s uměním specializovaný server Artsy.net na základě aukčních výsledků. Ty ukazují, že souhrnná cena za 100 nejdražších vydražených položek letos klesla na 2,4 miliardy dolarů ze 4,1 miliardy v roce 2022.

Artsy také poukazuje na to, že zatímco letos překonaly hranici 100 milionů dolarů pouze dva obrazy, loni se takových objevilo hned šest. Server rovněž upozornil na to, že jen dva autoři - Gustav Klimt a Jean-Michel Basquiat – figurují v obou letech v první desítce.

Ceny se přitom koncentrovaly do samotné špičky – celková hodnota prvních 25 letos vydražených děl předčí sumu zaplacenou za ta ve druhé až páté stovce.

Nejdražší obrazy vydražené v roce 2023

Autoři a názvy dělCena (v mil. $)
Pablo Picasso: Femme à la montre139,4
Gustav Klimt: Dame mit Fächer106,8
Claude Monet: Le bassin aux nymphéas74,0
Jean-Michel Basquiat: El Gran Espectaculo67,1
Gustav Klimt: Insel im Attersee53,2
Francis Bacon: Figure in Movement52,2
Richard Diebenkorn: Recollections of a Visit to Leningrad46,4
Mark Rothko: Untitled (Yellow, Orange, Yellow, Light Orange)46,4
Vasilij Kandinskij: Murnau mit Kirche II44,8
Henri Rousseau: Les Flamants43,5
Zdroj: Artsy.net

Abstrakci, nebo figuru?

Ačkoli mezi zákazníky nadále převažuje zájem o figurativní obrazy, z první stovky letos prodaných děl jich takových bylo 67, pozornost se přeci jen pomalu přesunuje k abstraktním námětům – 33 letos v první stovce oproti 30 v roce 2022, uvádí Artsy.

Letošní prvenství v této sekci patří obrazu „Recollections of a Visit to Leningrad“ (Vzpomínky na návštěvu Leningradu, 1965), který se prodal za 46,4 milionu dolarů a celkově mu patří sedmé místo.

Pokud se ovšem posuneme k žijícím umělcům, najdeme mezi prvními sty prodanými díly 47 takových, které lze označit jako abstraktní.

Reklama

Související témata:

Doporučované