Hlavní obsah

Cena evropské práce roste. V Bulharsku stojí hodina 235 Kč, v Lucembursku 1300

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Hodina práce stojí v EU průměrně necelých 32 eur (809 Kč). Meziročně to znamená zdražení o více než euro. Jde o pokračování dlouhodobého trendu rostoucích nákladů, který podle Eurostatu probíhá nepřetržitě minimálně od roku 2013.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejlevnější práce je podle aktuálních dat Eurostatu v Bulharsku, kde hodina vyjde na 9,3 eura (235 Kč), následuje Rumunsko (11 eur) a Maďarsko (12,8 eura). Naopak nejdražší je v Lucembursku (53,9 eura/1364 Kč na hodinu), následuje Dánsko (48,1 eura) a Belgie (47,1 eura).

V tuzemsku je průměrná cena hodiny práce 18 eur (455 Kč), průměr Unie je 31,8 eura. Mapa států vyobrazující náklady na práci ukazuje jasný rozdíl mezi východem a západem, Česko se Slovenskem jsou pak ve středu hodnot.

V Česku se cena práce za posledních 15 let téměř zdvojnásobila. Cena práce ale není totéž jako mzda. Do výpočtu jsou zahrnuta i pojištění, ale i další nemzdové náklady.

Hodinové náklady práce

Hodinové náklady práce se skládají z nákladů na plat či mzdu a z nemzdových nákladů. Ty tvoří převážně finanční náklady na sociální a zdravotní pojištění, které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel. Do analýzy Eurostatu byly zahrnuty podniky s alespoň deseti zaměstnanci.

Nemzdové výdaje tvoří významnou část ceny práce. Například ve Švédsku a Francii jde téměř o třetinu z celkové částky, naopak na Maltě jen mírně přes procento.

Na růstu ceny práce se však mzda podepisuje. Pokles v meziročním srovnání čtvrtých čtvrtletí hlásí jen v Itálii (o 0,1 %), všechny ostatní sledované státy evidovaly nárůst. V Česku to bylo o 5,2 %, v Rumunsku stouply náklady na mzdy o necelých 17 %.

Reklama

Doporučované